Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prezbiterijanci

Marketing

Izabrani prije vječnih vremena

On nas je spasio i pozvao svojim svetim pozivom, ne po našim djelima, nego po svojoj odluci i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vječnih dana. (2. Tim 1, 9).

Jer dok se još nisu rodili, niti učinili išta dobra ili zla, da ostane Božji naum o izboru, koji nije zbog djela, nego zbog onoga koji poziva... (Rim 9, 11-12).


Ponekad smo skloni razmišljati da spasenje po Božjoj milosti znači: Shvativši da se ne možemo spasiti svojim djelima, odnosno da smo grešnici, prihvatili smo u Isusa kao svog Spasitelja. Spašeni smo ne zbog dobrih djela, već zato što vjerujemo u Krista. Međutim, to je tek djelomično točno.

Sveto pismo nam otkriva da je Božja milost je mnogo šira i sveobuhvatna. Još prije nego što je stvorio ovaj svijet (prije vječnih vremena), prije nego što smo se rodili i mogli učiniti bilo kakvo dobro ili zlo, ili odlučiti vjerovati u Isusa, Bog nas je već izabrao i odlučio spasiti po svojoj milosti. Tu odluku je ostvario kroz svoga Sina Isusa Krista i njegovu žrtvu na križu. On je živio bez grijeha i na križu, umjesto nas, platio kaznu za svu našu krivicu i grijehe. To je jedini razlog zbog kojeg nam Bog oprašta i prihvaća nas.
Nas koje je izabrao za spasenje, Bog je pozvao svojim svetim pozivom. Vodio nas je da čujemo poruku Evanđelja, pokajemo se i dao nam dar vjere u Krista (Fil 1, 29). Tako naše spasenje ne ovisi o nama, našim djelima ili odluci, pa čak ni o našoj vjeri, već u cijelosti o nezasluženoj Božjoj milosti.

Još i više od toga, svako istinsko dobro na ovom svijetu, i sve dobro što možemo učiniti, dolazi isključivo od Boga (Jk, 1, 17). Duh Sveti-Bog je taj koji vjernike pokreće da čine dobro. No on to ne čini prisilno ili mimo naše svijesti, kao kad bi primili kamen u ruku i bacili ga. Ne, on nam daje želju i volju, izvodi u nama htjenje i djelovanje (Fil 2, 13). Sveti Duh u nama čini da Boga ljubimo, poštujemo, vjerujemo mu i želimo biti poslušni. Također, poučava nas kroz svoju Riječ-Sveto pismo. Potiče nas da ljubimo pravdu a mrzimo zlo. No, ako nam i to nije dovoljno, daje nam i obećanja koje blagoslove mogu očekivati oni koji vjeruju Bogu i slušaju ga. Sve su to načini kako Bog radi i djeluje u vjernicima. Mi smo ti koji činimo, ali znamo tko to zapravo čini u nama i kroz nas, i od koga sve dolazi. Tako da sve bude isključivo na slavu i hvalu Božju (Fil 1, 11)!


Post je objavljen 12.12.2009. u 16:40 sati.