Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Robert Gates u Kabulu

Američki državni tajnik Robert Gates doputovao je u utorak ujutro u Kabul gdje će razgovarati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i sa zapovjedništvom međunarodnih snaga na terenu o odluci predsjednika Baracka Obame da pošalje pojačanje s 30.000 vojnika. Ovo je prvi službeni posjet Afganistanu jednog člana Obamine vlade otkako je Washington prije tjedan dana najavio žurno proširenje američke vojne sastavnice na 100.000 ljudi radi gušenja islamističke pobune koja se razmahala.



"Želimo s predsjednikom Karzaijem i s ministrom obrane Vardakom razgovarati o predsjednikovoj odluci, o njezinoj provedbi i načinu rada pojačanja u suradnji s afganistanskim snagama", rekao je Gates novinarima u zrakoplovu kojim je putovao u afganistansku prijestolnicu. "Sudjelujemo u ovome kako bismo pobijedili", rekao je Gates novinarima.

Šef Pentagona treba s afganistanskim predsjednikom razgovarati i o obuci afganistanske vojske i policije, što je temeljni kamen Obamine strategije koja stranim vojnicima treba na koncu omogućiti odlazak iz zemlje. Gates će obići i američke vojnike u Afganistanu.

Dolazak američkog ministra obrane u Kabul vremenski se podudara s velikom ofenzivom koju su u petak pokrenule američke i britanske snage NATO-a zajedno s afganistanskim vojnicima u pokrajini Helmandu, središtu proizvodnje opijuma. Nova američka pojačanja uglavnom će se poslati u Helmand i Kandahar, povijesno uporište talibana i poprište najžešćih borba.

Post je objavljen 08.12.2009. u 10:28 sati.