Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Peti arrondissement

Osim slavnog tornja, ovo je valjda prvo što turistima padne na pamet kad dođu posjetiti Pariz - Latinska četvrt, koja se nalazi u 5eme arr.

Ovdje je nastao Pariz. Stari Rimljani su osnovali naselje na ovom mjestu, koje se zvalo Lutetia, a kasnije su došli Gali i tom istom (ribarskom) naselju promijenili ime u Parisii. Kuća po kuća, most po most, i tako je nastao jedan od najljepših gradova na svijetu.

Latinska četvrt, koja se nalazi na Rivi Gauche (lijevoj obali) Seine je, pak, svoje ime dobila tek u 13tom stoljeću. Tako je nazvana jer su glavna populacija bili studenti koji su se u to vrijeme služili latinskim jezikom.

Mjesto prepuno knjižara (tamo se nalazi i Shakespeare&co knjižara na engleskom - gdje je Hamingway rado dolazio), koje su dostupne skoro na svim jezicima a pokrivaju, mislim, apsolutno sva područja koja možete pročitati.

Intelektualno, boemsko i studentsko središte uvijek vrvi ljudima, prepuno je dobrih (i loših restorana), suvenirnica, to je mjesto gdje se nalazi i Pantheon (u kojem su pokopane mnoge slavne ličnosti), a Mouffetard ulica (napravljena u rimsko doba) - doslovce je okrenuta prema Rimu.

Na boulevardu Saint Michele možete biti satima, čak i na istom mjestu, a da vam ne bude dosadno. A sve to samo promatrajući ljude ili čitajući knjige u obližnjim knjižarama (da, naravno da je dozvoljeno čitanje, u Shakespeare&co ima čak i posebna prostorija u kojoj možete razgledavati i čitati knjige, nemajući ih namjeru kupiti).

U 5eme arr., malo istočno, smješten je i Jardin des Plantes - kojeg je originalno dao napraviti liječnik od Louisa XIII. Danas je to prekrasan vrt u kojem se nalaze rijetke biljke i životinje, te mali zvjerinjak, a djeca i odrasli ga jednostavno obožavaju.




Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 05.12.2009. u 13:46 sati.