Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Aikido - harmonija, kozmička energija, put

ZNAČENJE RIJEČI AIKIDO:

Ai - harmonija
Ki - kozmička energija
Do - put


„Aiki nije zahvat borbe, ili poraz neprijatelja. To je put pomirenja svijeta i stvaranja jedne obitelji od čovječanstva...
Nema neprijatelja u Aikidou. Griješite ako mislite da budo (duhovno usmjerena ratnička vještina) znači imati protivnike i neprijatelje, biti jak i poraziti ih. U pravom budou nema ni protivnika ni neprijatelja. Pravi budo znači biti sjedinjen sa univerzumom, to jest biti sjedinjen sa središtem univerzuma. Tajna Aikidoa leži u usklađivanju nas samih sa kretanjem univerzuma.i u stvaranju sklada sa njim. Onaj tko je otkrio tajnu Aikidoa otkrio je univerzum u sebi i može reći: "Ja sam univerzum".

Nikad ne mogu biti pobijeđen, bez obzira na to koliko me brzo neprijatelj napada. Ne zato što je moj zahvat brži od neprijateljevog. To nije pitanje brzine. Borba je završena prije nego što je i počela. Kada se netko pokušava boriti sa mnom, sa samim univerzumom, on mora poremetiti njegov sklad. Stoga, u samom trenutku kada se naumio boriti, on je pobijeđen. Vremenska mjera - brzo ili sporo - za to ne postoji. Aikido je ne-suprotstavljanje. Budući da je ne-suprotstavljanje, Aikido je uvijek pobjeda."
Morihei Ueshiba (1883-1969), osnivač aikida.

1942. godine tijekom Drugog svjetskog rata Ueshiba je imao viziju velikog duha mira. „Put ratnika krivo je shvaćen kao način ubijanja i uništavanja drugih,“ rekao je Ueshiba. „Oni koje traže natjecanje, čine ozbiljnu pogrešku. Udaranje, ozlijeđivanje ili uništavanje najgori su grijesi koje ljudsko biće može počiniti. Pravi put ratnika je spriječiti pokolj – to je umijeće mira, moć ljubavi. Od tada je Ueshiba posvetio svoj život poboljšavanju i naučavanju aikida, umijeća mira.

Ueshiba je vjerovao da će kontinuirana borba – sa drugima, sa nama samima i okolinom – uništiti svijet. „Svijet će se nastaviti korjenito mijenjati, ali nas borbe i ratovi mogu sasvim uništiti,“ rekao je. „Sada su nam potrebne tehnike harmonije, sklada, a ne tehnike prepirki. Traženo je umijeće mira, a ne rata.“ Ueshiba je umijeće mira naučavao kao kreativnu psihološko-fizičku disciplinu, kao praktično sredstvo svladavanja agresije i životni put koji njeguje neustrašivost, mudrost, ljubav i prijateljstvo. Ueshiba je interpretirao umijeće mira u najširem smislu i vjerovao je da ti principi pomirenja, sklada, suradnje i suosjećanja mogu hrabro biti primijenjeni na sve izazove s kojima se susrećemo u životu – u osobnim vezama, u interakciji sa prirodom i okolinom, na poslu i u biznisu. Vjerovao je da svatko može postati ratnik mira.

Tara




Post je objavljen 25.11.2009. u 13:29 sati.