Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Državna večera za partnera koji 'ne želi da ga se ignorira'

Piše Bojan Klima

Predsjednik Barack Obama i njegova supruga večeras u Bijeloj kući priređuju svoj prvi state dinner, službenu svečanu večeru u čast nekog svjetskog državnika. Gost im je indijski premijer Manmohan Singh.

Ovaj događaj na simboličan način ukazuje na novostečenu političku i ekonomsku važnost Indije u glavnom gradu Sjedinjenih Država. Indija je prvih pola stoljeća svog postojanja vodila nesvrstanu politiku i u Washingtonu se smatralo da je New Delhi bliži Moskvi nego Washingtonu. No, u posljednjih pet godina, ponajprije zahvaljujući naporima administracije Georgea Busha, Sjedinjene Države i Indija sklopile su nekoliko važnih bilateralnih sporazuma – u vezi suradnje na mirnodopskom korištenju nuklearne energije, ali i na području sigurnosti, znanosti i tehnologije te obrazovanja.

Sjedinjene Države i Indija danas imaju razvijene trgovinske odnose – 2007. vrijednost ukupne robne razmjene iznosila je 61 milijardu dolara. Sjedinjene su Države, po veličini, drugi trgovinski partner Indije. U Sjedinjenim Državama živi višemilijunska, izrazito uspješna indijska zajednica. Indija Sjedinjene Države smatra značajnim partnerom u rješavanju regionalnih kriza u Južnoj Aziji – od Bangladeša preko Sri Lanke pa do Afganistana.

Upravo u Afganistanu dvije zemlje ulaze na još prilično nedefinirani teren multilateralne suradnje u borbi protiv jedne globalne prijetnje – radikalnog islamističkog terorizma, čiju su razornu snagu obje zemlje imale prilike izravno iskusiti. Indija je jedan od glavnih donatora misije NATO saveza u Afganistanu, u kojoj sudjeluje više od 40 zemalja svijeta. New Delhi osigurava godišnje oko milijardu i 200 milijuna dolara pomoći za razvoj Afganistana. Vlada Indije – tvrde tamošnji analitičari – boji se da bi Sjedinjene Države mogle naprasno napustiti Afganistan, nakon čega bi tamo ponovno ojačao utjecaj njezina regionalna suparnika, Pakistana.

New Delhi također je s podozrenjem primio nedavnu izjavu predsjednika Baracka Obame, danu u Kini, u kojoj američki predsjednik poziva vladu u Pekingu da 'preuzme aktivniju ulogu u Južnoj Aziji' te da promovira mirovne napore između Indije i Pakistana. Službeni New Delhi upozorio je prije dolaska premijera Singha u Washington da je 'Kina saveznica Pakistana' te da se od nje ne može očekivati objektivnost u ovakvom posredništvu.

Američki analitičari indijske vanjske politike očekuju da će o svim ovim pitanjima biti riječi za vrijeme trodnevnog posjeta premijera Singha Washingtonu. Jer, iako se često prognozira da će ovo stoljeće biti 'stoljeće Kine', Washingtonu je – kako se čini - izrazito stalo da se taj naslov nekako razlomi, odnosno da sljedećih 90 godina bude upamćeno kao 'kinesko-indijsko stoljeće'.

Ili još bolje - 'američko-kinesko-indijsko' stoljeće.


Post je objavljen 24.11.2009. u 20:35 sati.