Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dan sjećanja na vukovarsku tragediju

"Vukovar je jučer, danas i sutra" naziv je komemorativnog programa ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je i ove godine danas, 18. studenoga, u Vukovaru okupio brojne građane Hrvatske i susjednih zemalja, kako bi se prisjetili tragedije prije osamnaest godina, a počast vukovarskim žrtvama odali su i najviši državni dužnosnici na čelu s predsjednicima Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i Vlade RH Jadrankom Kosor.

Nakon komemorativnog skupa u krugu vukovarske bolnice, kolona sjećanja uputila se do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je služena misa zadušnica, koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Molitvu za poginule nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja i polaganja ruža na grobnice pokopanih branitelja i civila, te podno 938 križeva na mjestu najveće masovne grobnice otkrivene nakon Drugog svjetskog rata, predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki monsinjor Marin Srakić. Najviši državni dužnosnici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast i žrtvama ubijenim na Ovčari, gdje je iz masovne grobnice ekshumirano 200 posmrtnih ostataka, uglavnom ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice.

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci, dok je sudbina oko 300 osoba s tog područja još uvijek nepoznata.

Post je objavljen 18.11.2009. u 20:45 sati.