Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbb-jarun

Marketing

Ukida se Dvoransko prvenstvo, te raskida postojeći ugovor s HTV-om! Skupštine Udruge prvoligaša izglasala je

Skupštine Udruge prvoligaša izglasala je ukidanje Dvoranskog prvenstva, a upitno je i daljnje postojanje emisije Volim nogomet, s obzirom da Udruga traži fiksan iznos...

Na kraju su svi konsenzusom bili za - ultimatum. Premda su se dan ranije u našoj anketi neki ustručavali toga izraza, prvoligaški klubovi stavili su pred HRT samo dvije opcije - ili novac ili nema više emisije Volim nogomet! Štoviše, prvotni prijedlog od 400.000 kuna po emisiji povećan je na najmanje 500.000. To u jednoj sezoni, ako ima predviđene 24 emisije kao u ovoj, znači minimum 12 milijuna kuna.
Jednaku slogu ipak nisu demonstrirali po pitanju Dvoranskog prvenstva, iznimno atraktivnog natjecanja koje je definitivno ukinuto. Neki će kazati da je “zamrznuto”, no pitanje je koliko će vode proteći Savom kad Dinamo, inicijator miniranja siječanjske priredbe, ponovo upali zeleno svjetlo i hoće li se tada svi ostali složiti.

Skupština Udruge klubova 1. HNL tako je na dvije ključne teme donijela očekivane zaključke. Ljubitelji nogometa, međutim, neće pozdraviti niti jedan. Do kraja jeseni televizija će emitirati “Volim nogomet”, a potom...
- Jednoglasno smo izglasali raskidanje ugovora s HRT-om te vezane ugovore s Liga produkcijom, kao i Odašiljačima i vezama. Razlog je negativan financijski izvještaj, klubovi su dužni platiti da bi ih se gledalo na televiziji. To više ne možemo prihvatiti. Ujedno, vodstvo Udruge ovlašteno je da s HRT-om pregovara o novom ugovoru za proljeće, pod redizajniranim uvjetima koji bi bio mnogo povoljniji za nas - rekao je predsjednik Robert Markulin.
Jesu li nam ostale još samo tri subote HNL-a uživo i hoćemo li se 2010. vratiti starim navikama radijskih prijenosa, ovisi i o stavu na Prisavlju. Klubovi su traženje definirali su tri točke:

1) da HRT preuzme kompletnu produkciju i realizaciju emisije, dakako time i moguću zaradu, a ne kad dosad, budući da su po postojećim kondicijama obje strane jednako sudjelovale u troškovima, tako i prihodima;

2) moraju se poštivati termini utakmica koji odgovaraju Udruzi, te

3) traži se fiksni financijski iznos koji će TV uplaćivati prvoligašima za prijenose.
Dakle, da HRT sve radi i marketinški naplaćuje, a klubovima da isplati njihovu zajamčenu svotu.

Markulin je dodao:
- Imamo pravo na jednostrani raskid ugovora prema članku 8. u kojem stoji da su rashodi 240.000 kuna po emisiji, od čega svaka strana osigura pola. Ako prihodi to ne pokriju, oba partnera mogu se povući iz posla. Upravo se takva situacija događa. U osam emisija konstatiran je dug od 700.000 kuna, od toga na naš račun 350.000.
Posebna je priča Liga produkcija, tvrtka osnovana zbog ovog projekta. Ona je sa svoja četvora reportažna kola, zajedno s HTV-om sudjelovala u prijenosima utakmica, a dođe li do gašenja emisije, bit će to za nju ozbiljan udarac... A i ako se “Volim nogomet” nastavi, a njih ne angažira HRT umjesto dosadašnjeg posla koji su radili za Udrugu.
- Iako postoje naznake da bismo se s nekim sponzorima na kraju mogli pokriti, to nas ne zadovoljava jer treba pridodati da svaki klub gubi godišnje u prosjeku na ulaznicama 500.000 kuna. HRT zarađuje, dobije i novac od pretplate, a mi se nemamo iz kojih izvora financirati - nastavio je Markulin da bi se poslužio usporedbom:
- To je kao da se glavni glumac i onda morate platiti da biste se našli na filmu. Zato ćemo im kazati koliko naš projekt vrijedi.

Konstataciju Bože Sušeca, pomoćnika ravnatelja HTV-a da su protiv emisije oni kojima smeta regularnost prvenstva, prokomentirao je:
- Vrlo neozbiljna izjava. Naime, i dalje postoji osnovni ugovor između nas i televizije, po kojem će se u svakom kolu prenositi derbi te emitirati jednosatni program sa svim izvještajima. To je nevezano za “Volim nogomet”. A dobro se sjećamo da je i tamo bilo “Oko sokolovo” i sve ostale analize.

Glede Dvoranskog prvenstva Hajduk se nije mirio, predstavnik Bijelih Josip Grbić govorio je kako klub i grad Split žele organizirati taj turnir, ali uzalud. U raspravi je nekoliko klubova čvrsto stalo protiv, stvorena je atmosfera da dogovora ne može biti pa se na kraju uopće nije niti glasovalo. Budući da osnovni uvjet - sudjelovanje kompletne Lige - nije moguć, Spaladium Arena ostat će bez zanimljivog događaja.
- Protivi se struka, česte su ozljede, a termin je loš. To su, uz vrlo upitan financijski efekt, budući da je minulo izdanje proizvelo 300.000 kuna manjka, razlozi zbog kojih su se pojedini klubovi izjasnili protiv. A da bi se održalo, svi moraju biti “za” - zaključio je Markulin.
Nazočilo je, inače, 14 prvoligaša, nisu došli Reno Sinovčić (Zadar) i Marko Karađole (Šibenik). Već po izjašnjavanju jučer u našem listu bilo je jasno da je “dvorani” - odzvonilo.

Post je objavljen 18.11.2009. u 21:00 sati.