Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatski tim u Afganistanu darovao zimsku odjeću siromašnim učenicima

Voditelj Hrvatskog tima pri njemačkom Pokrajinskom timu za obnovu u Fejzabadu, Mirko Capjak, uručio je u utorak u suradnji s Upravom za odnose sa ženama pokrajine Badakšana u Afganistanu zimsku odjeću za 110 siromašnih učenika Fejzabada u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, priopćio je u srijedu MVPEI.



Tridesetero učenika štićenici su vladina sirotišta u Fejzabadu na sjeveroistoku Afganistana, a ostali pripadaju drugim sirotištima ili su članovi izrazito siromašnih obitelji. Darivanjem siromašnih fejzabadskih učenika završio je plan provedbe malih projekata Hrvatskog tima u Fejzabadu za 2009., navodi ministarsvo vanjskih poslova i europskih integracija.

U prvom dijelu plana u lipnju ove godine kupljene su 24 košnice s pčelama i pčelarski pribor Ženskoj pčelarskoj zadruzi u selu Ahburiji, u svrhu potpore programa alternativnih izvora prihoda proizvodnji opijumskog maka.

U okviru dugoročna hrvatskog Plana potpore afganistanske Nacionalne razvojne strategije, Hrvatska je tijekom 2008. uplatila 50.000 američkih dolara potpore programu "Hrana za edukaciju", koji u Afganistanu provodi Međunarodna organizacija za hranu. Istim novčanim iznosom Hrvatska je pomogla i provedbu drugih predsjedničkih izbora u toj zemlji posredovanjem UN-ova programa za razvoj. Sada je u završnici izgradnja temeljnoga zdravstvenog centra u selu Lajobi u fejzabadskom okrugu, koji također sponzorira Hrvatska.

U Afganistanu djeluje 28 pokrajinskih timova za obnovu. Vode ih članice misije NATO-ISAF, a zadaća im je pomoć u provedbi Razvojne strategije Afganistana. U okviru njemačkoga Pokrajinskog tima u pokrajini Badakšanu od 2005. djeluje Hrvatski tim u Fejzabadu. Voditelji toga tima ujedno su zamjenici voditelja civilnog dijela Pokrajinskog tima za obnovu u Fejzabadu, stoji u priopćenju.

Post je objavljen 18.11.2009. u 20:40 sati.