Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Karzai sutra polaže prisegu

Strani uglednici počeli su pristizati u Kabul u srijedu, dan uoči inauguracije predsjednika Hamida Karzaija koji pokušava vratiti svoj ugled okaljan zbog prijevare na izborima.



Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će 300 uglednika, među kojima 30 predsjednika, potpredsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova, nazočiti u četvrtak Karzaijevom polaganju prisege u predsjedničkoj palači u Kabulu.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, šef britanske diplomacije David Miliband i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner potvrdili su da će nazočiti ceremoniji polaganja prisege. Druge zemlje, među kojima SAD, nisu unaprijed objavile tko će doći zbog sigurnosnih razloga. Mjere sigurnosti tijekom održavanja ceremonije bit će ekstremne, a novinari neće moći nazočiti inauguraciji.

Talibanska pobuna nikada nije bila smrtonosnija, strane snage koje mu čuvaju zemlju nikada brojnije, a Karzaijeva reputacija nikada lošija, okaljana prijevarama na predsjedničkim izborima i korupcijom u svim segmentima vlasti. Središnji dio svečanosti bit će Karzaijev govor, a zapadni se dužnosnici nadaju da će predsjednik napokon izložiti svoj program borbe protiv korupcije te načine da unaprijedi učinkovitost svoje administracije i smanjiti utjecaj plemenskih vođa.

Post je objavljen 18.11.2009. u 10:52 sati.