Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska u europskim borbenim skupinama od 2012.

Državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović sudjelovao je u utorak u Bruxellesu na sastanku ministara obrane Trojke EU-a s predstavnicima zemalja kandidata te europskih članica NATO-a, koje su izvan EU-a.



"Ovi su sastanci prigoda da nas predsjedništvo EU-a i Europska komisija obavijeste o glavnim trendovima u zajedničkoj europskoj sigurnosnoj politici, na prvom mjestu u razvoju borbenih skupina, u kojima će od 2012. sudjelovati i Hrvatska, te o sudjelovanju u sadašnjim i budućim operacijama EU-a. To je za nas prigoda da se kao buduća članica EU-a i dokažemo u području obrane i vojnih sposobnosti", rekao je novinarima nakon sastanka Šimunović.

Hrvatska od 2012. namjerava sudjelovati s dvjestotinjak vojnika u borbenim skupinama Europske unije, koje su zamišljene kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim stanjima, kad UN ili NATO ne mogu intervenirati dostatno brzo. Od početka 2007. EU treba imati na raspolaganju dvije takve skupine od po najmanje 1500 vojnika iz jedne ili više država članica. One se izmjenjuju svakih šest mjeseci, odnosno svaka od njih je spremna za moguće sudjelovanje po pola godine. Među njihove zadaće spadaju humanitarne i spasilačke misije, upravljanje krizama, održavanje mira, dostavljanje pomoći, operacije razoružavanja.

Hrvatska već sudjeluje u nekim operacijama Europske unije, poput protugusarke operacije Atalanta ispred somalske obale. U toj operaciji Hrvatska sudjeluje s dva mornarička časnika, a sudjeluje i u EU-ovoj misiji na Kosovu EULEX.

Šimunović je rekao da je Hrvatska nedavno, na traženje EU-a, na besplatnu posudbu dala dva oklopna transportera za potrebe EULEX-a.

"Nama je važno da na ovakvim sastancima doznamo o čemu se u EU-u razgovora kad je riječ o sigurnosnoj i obrambenoj politici, kako bismo što učinkovitije odgovorili na izazove koji se odnose na obrambeni sustav. Tako bismo pridonijeli bržem ulasku u EU, a nakon ulaska osigurali što bolje djelovanje EU-a u europskoj sigurnosnoj politici koja postaje sve važnija", rekao je Šimunović.

Post je objavljen 18.11.2009. u 09:58 sati.