Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Protiv genetski modificiranih organizama - sada i uvijek!

GMO free zoneKako imam mnogo raznih interesa, tijekom posljednjih godinu dana manje sam se bavio nizom važnih tema zaštite okoliša. Jedna od takvih tema su genetskih modificirani organizmi, posebno njihova primjena u poljoprivredi i potencijalno katastrofalni utjecaj na okoliš.

Od vitalnog je značaja također da su GMO perfidno sredstvo multinacionalnih kompanija kao što je Monsanto, da preko svojih "patentnih prava", uz pomoć odvjetnika koji za sat zarade koliko siromašni farmer za mjesec ili godinu, kontroliraju svjetsku proizvodnju hrane. Pa tako recimo misle da bi indijanci iz Meksika, koji su izmislili kukuruz, trebali njima plaćati za neke sorte! Zato je važno obratiti pozornost na naslove kao što je "Hrana i demokracija".

Agilni mladi član Zelene liste Ivan Pernar (koji je također vijećnik u Vijeću gradske četvrti Stenjevec) postavio je blog Protiv GMO-a sada i uvijek. Donosi vrlo korisne tekstove, prevedene na Hrvatski, i neke važne poveznice. Evo dodajem i neke svoje, u hrvatskom omrežju.

Za opće informacije, načelno neutralne, pogledajte nedavno postavljeno mrežno sjedište gmo.hr. Slično tome, pogledajte GMO pojmovnik.

Hrvatske županije slobodne od GMOU Hrvatskoj, 18 županija se proglasilo "Slobodnim od GMO-a", slijedeći nedvosmisleno izražen stav velike većine stanovnika. Zasad to ignoriraju Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Šibensko-kninska županija. Opasnosti međutim prijete i dalje: Monsanto ne žali truda da nametne svoje interese raznim zakulisnim putevima.

S druge strane, tu je razvoj ekološke poljoprivrede: nešto, što je strateški neminovno. (Diskutirao sam ovih dana o zbivanjima oko Petrokemije Kutina i dobave plina, koji je za njih sirovina za proizvodnju mineralnih gnojiva. Trenutne sukobe interesa i lobija na stranu, ali treba biti svjestan, gledajući nekoliko desetljeća unaprijed, da će jednog dana ta proizvodnja prestati, jer plina, jednostavno, više neće biti.)

Pogledajte slijedeće poveznice, o ljudima i grupama u Hrvatsko vrlo različitog profila, koji su jedinstveni u odbacivanju GMO-a u poljoprivredi.

Lošinjska izjava za Hrvatsku bez GMO

Kršćanska inicijativa "Pro scientia": Hrvatska slobodna od GMO-a

Željko Mavrović: GMO je sjeme zla i obmane

Zelena akcija o GMO



Post je objavljen 17.11.2009. u 23:59 sati.