Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anasesto

Marketing

Veliki portreti, velikog Nadara!

U Galeriji Klovićevi dvori do 13. prosinca traje izložba „ Veliki portreti“ Felixa Nadara, slavnog francuskog umjetnika, čije se ime pamti kao stvaratelja prve zračne fotografije 1858. godine načinjene nad Parizom.

Photobucket

Gaspard-Félix Tournachon ( 1820.-1910) poznatiji kao Nadar bio je i karikaturist, novinar, književnik i izrađivač balona. 1863. napravio je ogromni balon na zopli zrak nazvan Le Géant ("Div"), i tako inspirirao Julesa Verna za njegovo djelo Pet tjedana u balonu.


Photobucket

U suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba i pariškim muzejom Jeu de paume iz Pariza u Klovićevim dvorima imamo priliku vidjeti 60 Nadarevih portreta ljudi koje je najbolje poznavao, fotografija svojih suvremenika. Uz nekoliko iznimki, fotografirao ih je izolirano, gotovo bez dekora. Pun poštovanja, diskretan, nije gnjavio modele niti se služio retušem.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Na svakom je licu znao istaknuti najvažniji aspekt karaktera: Baudelaire preciznih crta lica, prodornog pogleda; Delacroix moćnog lica, prepunog snova; Victor Hugo, teške, zamišljene i senzualne glave; Lamartine, kojeg Nadar nije volio, i kojeg pokazuje kao veliku mršavu pticu, tužnog i ispijenog izgleda...



Nadar je bio vrckav, drzak, socijalističkih ideala. Suprostavljao se uvriježenim mišljenjima, išao je do kraja svojih zamisli vođen svojim poimanjem ukusa. Kretao se u mondenim krugovima, što ga nije sprječavalo da leti u balonu kako bi radio slike iz zraka, da eksperimentira s umjetnim osvjetljenjem, da silazi u kanalizaciju i katakombe kako bi ih fotografirao.

Photobucket

Daumier ga je nacrtao u balonu kako uzdiže fotografiju na razinu umjetnosti, a Jules Verne ga je zabilježio kao junaka svojeg romana „Od Zemlje do Mjeseca“.

Photobucket

Neki su Nadarov veliki uspjeh objašnjavali njegovim tehničkim sposobnostima, ali baš na samom počeku, u trenutku kad Nadar još nije imao ni usavršene studije ni brojne suradnike , napravio je svoja najsjajnija djela.



Galerija Klovićevi dvori
Francuski institut
Jea De Paume

Post je objavljen 15.11.2009. u 22:40 sati.