Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lavrov se u Sarajevu zauzeo za zatvaranje ureda visokog predstavnika

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Sarajevu da će Rusija u Vijeću za provedbu mira za BiH (PIC) ustrajati na zatvaranju Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

"Potrebno je hitno okončati mandat visokog predstavnika i ukinuti bonnska ovlaštenja koja su postala kočnica suverenitetu BiH", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon susreta s bosanskohercegovačkim kolegom Svenom Alkalajem istaknuo je kako je preostalo tek nekoliko stvari koje je potrebno riješiti kako bi se OHR pretvorio u Ured europskog predstavnika (EUSR).

Lavrov je odbacio nametanje rješenja ustavnih reformi koje su potaknule administracije Sjedinjenih Država i Europske Unije.

"Naše stajalište o tome veoma je jasno. Rusija će podržati sve što u BiH bude dogovoreno na temelju konsenzusa", dodao je.

Vlasti BiH entiteta Republike Srpske, koje podupire službena Moskva, protive se ustavnim reformama koje su predložene na sastancima u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva kojima je cilj ojačati državne institucije i oslabiti položaj entiteta te zemlji omogućiti približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

Novi krug pregovora o ustavnim promjenama, pod vodstvom američkih i europskih posrednika, započeli su ovoga tjedna a trebali bi se okončati do 18. studenoga kada je predviđeno zasjedanje PIC-a koji bi se trebao odrediti o sudbini OHR-a u BiH.

Lavrov će se danas također susresti i s tročlanim predsjedništvom Bosne i Hercegovine i s predsjednikom vlade entiteta Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Post je objavljen 05.11.2009. u 14:34 sati.