Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

UN sklon obnovi pregovora o imenu Makedonije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao u srijedu da njegov posebni izaslanik Matthew Nimetz za ime Makedonije, spor koji suprotstavlja Atenu i Skoplje duže od deset godina, spreman obnoviti razgovore kada za to dvije zemlje budu spremne.

"Moj posebni izaslanik Matthew Nimetz želi zadržati elan pregovora o glavnom sporu između Grčke i Bivše jugoslavenske Republike Makedonije i spreman ih je obnoviti kada dvije strane budu spremne", rekao je Ban nakon razgovora s grčkim premijerom Georgesom Papandreuom.

Ban je izrazio zadovoljstvo što je Papandreu rekao da je spreman podržati i pojednostaviti proces pregovora.

Glavni tajnik UN-a je razgovarao s Papandreuom prilikom svog posjeta Ateni gdje je u srijedu sudjelovao na otvaranju 3. Svjetskog foruma o migraciji i razvoju, pod okriljem UN-a.

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom koje smatra svojim isključivim povijesnim nasljeđem. Godine 2008. je blokirala i makedonski ulazak u NATO, a zaprijetila je i blokiranjem ulaska u EU.

Nakon pobjede socijalista u Grčkoj na parlamentarnim izborima 4. listopada, Skoplje je uputilo više poziva na pregovore o tom sporu.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov pozvao je u srijedu grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa u službeni posjet Skoplju.

Post je objavljen 05.11.2009. u 07:32 sati.