Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama i Merkel razgovarali o Afganistanu i klimatskim promjenama

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak su u Bijeloj kući razgovarali o bilateralnoj suradnji, posebno zajedničkom sudjelovanju u Afganistanu, suradnji u borbi protiv klimatskih promjena te o 20. obljetnici ujedinjenja Njemačke i pada Berlinskog zida.

"Njemačka je vrlo snažan saveznik SAD-a u cijelom nizu međunarodnih pitanja", rekao je Obama, istaknuvši kako SAD "cijeni žrtvovanje njemačkih vojnika u Afganistanu" i doprinos Njemačke ukupnim nastojanjima da se donese mir i stabilnost toj zemlji.

Također je podsjetio na zauzimanje njemačke kancelarke u borbi protiv globalnoh zatopljenja.

"Kancelarka Merkel je sjajan čelnik u pitanju klimatskih promjena. SAD, Njemačka i zemlje diljem svijeta počinju shvaćati zašto je tako važno da radimo zajedno kako bismo zaustavili moguću katastrofu ako se neometano nastavi globalno zatopljenje", naglasio je.

Također je izrazio zadovoljstvo američko-njemačkom suradnjom u sprječavanju širenja nuklearnog oružja.

U povodu 20. obljetnice ujedinjenja Njemačke i pada Berlinskog zida kanclearka Merkel će u utorak održati govor na zajedničkoj sjednici obaju kongresnih domova.

Obama je istaknuo da će Merkel biti prvi njemački kancelar koji se obraća zajedničkoj sjednici obaju domova u povijesti te prvi njemački kancelar koji govori u Kongresu u zadnjih 50 godina.

Merkel je kazala kako je razgovor s američkim predsjednikom nastavak gotovo svakodnevne žive rasprave o pitanjima poput klimatskih promjena, Afganistana, Irana i stanja svjetskog gospodarstva.

Kazala je kako razgovor u Bijeloj kući i svoj govor u Kongresu želi iskoristiti da bi "zahvalila američkom narodu na potpori u cijelom procesu koji je vodio do ujedinjenja Njemačke". "To je nešto što mi Nijemci nećemo nikad zaboraviti", kazala je Merkel.

U ponedjeljak je obilježena 20. obljetnica rušenja Berlinskog zida 1989., koje je pridonijelo ujedinjenju Njemačke, a poslije i padu komunističkih režima diljem istočne Europe, raspadu SSSR-a i drugih višenacionalnih država te stvaranju novih europskih demokracija.

Kako se najavljuje u Washingtonu, Merkel će se u govoru na Capitol Hillu također založiti za puno uključenje SAD-a, najvećega svjetskog gospodarstva i najvećeg onečišćivača atmosfere, u borbu s klimatskim promjenama. Kongres je dosad prilično sumnjičav prema nastojanjima Obamine vlade da se donese zakon o ograničenju emisije stakleničkih plinova u SAD-u, uključivo i većinske demokrate u Predstavničkom domu i Senatu.

Post je objavljen 04.11.2009. u 08:51 sati.