Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Merkel u Kongresu: Dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida, svijet se nalazi pred 'zidovima 21. stoljeća'

Piše Bojan Klima

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je govoru pred oba doma američkog Kongresa pozvala Sjedinjene Države da poduzmu 'odlučne mjere' u borbi protiv globalnog zatopljavanja. Govoreći tek nekoliko dana prije dvadesete godišnjice pada Berlinskog zida, Angela Merkel se založila za zajedničko, europsko-američko, prevladavanje 'novih zidova, zidova 21. stoljeća' – među kojima njemačka kancelarka klimatske promjene, očito, smatra najvećim izazovom.

Iako je njezin govor bio isprekidan čestim aplauzom od strane kongresmena i senatora iz obje stranke, kancelarkine riječi o klimatskim promjenama ustajanjem i pljeskanjem popratili su, kako se čini, jedino demokrati. Republikanska polovica dvorane ostala je nijema, čvrsto sjedeći na svojim mjestima, iskazujući time svoje neslaganje s vladinim idejama o reorganizaciji američkog energetskog sektora.

Inače, nastup kancelarke Merkel na Capitol Hillu – prvi od strane jednog njemačkog državnika od 1957., kada je u Kongresu govorio Konrad Adenauer – imao je, dobrim dijelom, i osobnu, pomalo nostalgičnu notu. Gospođa Merkel – dijete protestantskog pastora i učiteljice – odrasla je u Istočnoj Njemačkoj, a na Capitol Hillu je izjavila da veći dio svog života nije 'mogla niti sanjati da će otputovati u Ameriku, a kamoli da će govoriti pred američkim Kongresom.'

Kao što Berlin očekuje da Washington poduzme 'odlučne mjere' na planu globalnog zatopljavanja, Washington bi želio da Berlin učini izvjesne korake na nizu područja. Primjerice, da bude angažiraniji u Afganistanu, pogotovo kada su u pitanju borbena djelovanja protiv talibana. Washington želi da Njemačka pristane na strože sankcije protiv Irana, zbog nuklearnih ambicija te zemlje. Uz to, Sjedinjene bi Države željele da Njemačka potroši više novca kako bi se stabilizirala svjetska ekonomija, što Berlin za sada odbija, upozoravajući na opasnost visoke inflacije.

Očito, 'zidovi 21. stoljeća', koje je danas u Kongresu SAD spomenula njemačka kancelarka, bit će jedinstven i težak izazov, i neće ih biti lako prevladati, baš kao što nije bilo lako prevladati gotovo polustoljetnu podjelu Europe, koja je okončana padom Berlinskog zida – prije točno dvadeset godina.


Post je objavljen 03.11.2009. u 19:38 sati.