Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/www-lektire-za-mlade

Marketing

Ivan Kušan Koko u Parizu

Izdavač:Znanje
Mjesto i vrijeme izdavanja:Zagreb,1998. godine

Mjesto radnje: Zagreb i Pariz
Vrijeme radnje: Ljeto

Glavni lik i njegov opis:
Koko: Koko je dječak koji je sanjao o putu u Pariz. On je visok, nestašan, snalažljiv i naivan. Koko je pun pustolovina pa će tako upasti u jednu s ¨Mona Lizom¨.

Zlatko: Zlatko je Kokov prijatelj koji skupa sa Kokom upleće nos gdje mu nije mjesto. Zlatko se pravi važan sa svojim pričama o Parizu kojima plaši Koka.

Ivan Kušan zvani Bogalj: Ivan Kušan ili kako su ga likovi smatrali Bogaljem zapravo je naš pisac koji ulazi u roman i sve ga više zapliće, zapravo da nebi bilo njega ¨Koko u Parizu¨bila bi slikovnica. Ivan Kušan je sveznao, dobar je, ima povez na oku i drvenu nogu.

Sporedni likovi: Slikar Pohlepović zvani Pokle, Marie Clever, Marcel Clever, Kastarida Somais, Nikolas Somais, Charls, Fredrich, Jean, Michel, Alles Worson.

Kratak sadržaj: Čitava priča romana odvija se u stvarnosti, no veći dio priče opisuje Kokov san. Zlatko priča Kokou o prošlogodišnjim događajima u Parizu. Koko i Zlatko su trebali zajedno otputovati u Pariz, no Koko se razbolio. Zaspao je, i tada počinju njegove avanture koje se na srećom dešavaju samo u snu. San počinje njihovim dolaskom u Pariz gdje se susreću sa slikom ¨Mona Liza¨ koja je vrlo skupo umjetničko djelo. Sve je bilo dobro dok Koka nisu oteli Jean i Michel. Oni traže otkupninu za oslobađanje. Zlatko ih želi prevariti, ali ne uspijeva. Otmičari su i Zlatka i sliku. No,ipak su se uspjeli na prevaru osloboditi te pobjeći na Eiffelov toranj. Koku i Zlatku ispada slika ¨Mona Liza¨ s Eiffelovog tornja. Svi su se željeli domoći slike. Ispred Somaisove kuće raspravljalo se gdje je prava slika i tko je krivac u cjeloj priči. Nakon rasprave Koko se probudio i shvatio da je to bio samo san.

Poruka djela: Djelo nam želi reći da nikad ne treba ništa skrivati jer se sve sazna.


Post je objavljen 03.11.2009. u 10:48 sati.