Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Može li BiH u NATO-u po brzom postupku?

Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, demokratski senator John Kerry rekao je da je NATO dokazao da je pozitivna transformacijska snaga u Istočnoj i Srednjoj Europi istaknuvši kako očekuje da će se savez proširiti na "zemlje Jugoistočne Europe, Gruziju i Ukrajinu".

Glavni svjedok na senatskom saslušanju bila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, a pitanje daljnjeg širenja NATO-a u jugoistočnu Europu, posebno članstva za BiH, bila je, takodjer jedna od tema.

"Nada za ulazak u NATO katalizator je kretanja u dobru smjeru u BiH ili drugim mogućim članicama, ali članstvo u NATO-u nije dar, već odgovornost, i zato moraju biti ispunjeni standardi. Jedan od uvjeta članstva jest da u zemlji nema unutarnjih sukoba".

Kurt Valker, bivši je američki veleposlanik pri NATO savezu. Evo kako je odgovorio na pitanje što misli o prijedlozima da BiH treba ubrzanin tempom postati članica NATO saveza?

“Ne. Nitko ne zaslužuje ubrzani ulazak u NATO savez. Svako mora odraditi svoj dio posla. Znači, moraju se provesti reforme, a BiH mora biti jedinstvena zemlja koja samo kao takva može biti učinkovit član saveza”.

Charles Kupchan s washingtonskog Sveučilišta Georgetown, na pitanje o ubrzanom procesu primanja BiH, odgovara ovako:

“Mislim da je ideja da se Bosni i Hercegovini omogući ubrzani pristup NATO savezu jako dobra, ali samo ako je članstvo 100 posto uvjetovano političkim reformama”.

Dodajmo ovim stavovima i mišljenje Boba Dolea, koje je iznio u Wall Street Journalu, a gdje kaže da administracija predsjednika Obame pravu grešku što se ujedinila s Europskom unijom glede angažmana u BiH, upozorava da se previše toga pušta Miloradu Dodiku te poziva Sjedinjene Države da pomognu Bosni i Hercegovini još jednom. Ovoga puta da se ta zemlja ne raspadne.

Ivica Puljić, Glas Amerike

Post je objavljen 26.10.2009. u 13:47 sati.