Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podijelimoradost

Marketing

SVI SVETI

Photobucket

U 1 Sam 15:32 zapisani su stihovi: „Zaista, smrt je gorka.“ Taj osjećaj gorčine dotakao je i mene. I nikada nikog neće zaobići. U Mt 26:38 zapisane su Isusove riječi: „Žalosna je duša moja do smrti.“ Doista sam jedno vrijeme živjela u tim stihovima. Smrt majke teško sam prihvatila. Sate i sate sam provodila na grobu, nosila cvijeće, svijeće, čistila, potom sjela na grob i gorko plakala. Mnoge molitve sam uputila Gospodu, ali nisam pronalazila utjehu. To je trajalo otprilike dvije godine. Shvatila sam besmisao toga i postupno sam se privela u normalu. Zatim mi je umro otac. Jednako teško sam to prihvatila. Otišli su obadvoje, a gdje? Njihovim odlaskom kao da je i jedan dio mene otišao s njima. Zašto čovjek toliko žaluje, diže spomenike, pali svijeće, nosi cvijeće? Za blagdan Svi sveti cijelo groblje je bogato okićeno cvijećem i upaljenim lampionima. Kad padne noć cijelo groblje blješti. Koliko li je mnogo tuge u tom blještavilu. Bez obzira na to što mi na taj način izražavamo nedostatak, žalost i poštovanje prema umrlima, zapitajmo se o njihovom i našem životu poslije smrti. Dali će naši mili i dragi toliko tugovati za nama ili će biti radosni da će jednog dana biti ponovo s nama? Sve riječi utjehe i ohrabrenja možemo pronaći u Bibliji. Navodim nekoliko stihova:
„Zatim Abraham preminu, umrije u sretnoj dobi (175) – star i pun godina – te bi pridružen svojim precima.“ Post 25:8
„Izak izdahne i umre, starac i godinama zasićen, te bude pridružen svojim precima.“ Post 35:29
„Kad je Jakov tako naputio svoje sinove, povuče noge natrag na postelju te izdahnu – pridruži se svojim precima.“ Post 49:33
„Umro je u lijepoj starosti, nauživši se života, bogatstva i slave.“ (David) 1 Ljet 29:28
Kako je lijepo opisana smrt u ovim stihovima. Kao da je smrt nešto što se poželjeti može. Ispunili su zadaću koju im je Bog namijenio, a Bog ih je zato nagradio. Pridružio ih je svojim precima. Kao da ih je zaobišao stih: „Zaista, smrt je gorka.“
Evo razmišljanja jedne starije gospođe o životu i smrti: - Planet Zemlja je Kaznionica na koju je čovjek-kažnjenik poslan po kazni. Ako nije dobar za života, vratit će se nakon smrti ponovo na zemlju. Vraćat će se toliko puta dok god ne bude bio toliko dobar, dobar, dobar … da se više ne mora vratiti. Pokušajmo biti toliko dobri, ispuniti sve što Bog od nas očekuje, da se i mi poput Abrahama, Izaka, Jakova i Davida pridružimo našim precima. Što trebamo činiti?
Kako izgleda naš život? Živimo od plaće do plaće, od mirovine do mirovine, neki od socijalne pomoći, od prosjačenja, od sakupljanja otpada. Dovijamo se na sve moguće načine kako bi preživjeli. Trčimo od trgovine do trgovine kupujući gdje je što jeftinije, štedimo struju, vodu i što sve ne. Silnu brigu brinemo. Svaki dan je isti. Kao da je kloniran. Protječu godine. Da li ćemo doživjeti sedamdeset ili osamdeset ili manje godina, „većina od njih je muka i ništavnost.“ (Ps 90:10) „Ne brinite se tjeskobno za svoj život.“ govori nam Isus (Mt 6:25) „Sve ima svoje doba, i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja.“ (Prop 3:1,2) Koja je posleniku korist od njegovih napora?“ (Prop 3:9) A tko će ga dovesti do toga da dozna što će biti poslije njega? (Prop 3:22) Zaista je život čovjeka kojega je žena rodila kratka vijeka i pun nevolja. (Job14:1) I na kraju svoga vijeka smo umorni i opterećeni. Isus nas tješi i hrabri: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se u učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama, jer jaram je moj sladak, a moje breme lako.“ (Mt 11:28-30)
Jaram je križ koji je Isus nosio. Na njemu je nosio Bogu breme naših grijeha, problema, bolesti, suza i smrt. Breme je razapeto na križu zajedno s Isusom. Bog je uzeo Isusa i zajedno s njim breme. Križ je postao sladak i breme lako. Nosimo svako svoj križ putem koji nam je utabao Isus. Taj put vodi u Dolinu blagoslova, podno križa na Golgoti, gdje više ne gospodari smrt. Na tom putu budimo sveti i bez mane, krotka i ponizna srca, jer nas na kraju puta čeka vječni život i Isus.

Primijenimo stih iz Post 25:8 u sadašnje vrijeme.

Zatim on preminu, umrije u sretnoj dobi – star i pun godina – te bi pridružen svom Isusu.

ili

Zatim ona preminu, umrije u sretnoj dobi – stara i puna godina – te bi pridružena svom Isusu.

Photobucket



Post je objavljen 22.10.2009. u 20:09 sati.