Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "NAŠE PLAVO NEBO"

Image Hosted by ImageShack.us

U subotu 10. 10. 2009. u 10 sati i 10 minuta u pitomačkoj knjižnici i čitaonici održana je promocija knjige, izdavača: Astronomsko društvo Pitomača. – "Sredina je doprinjela da Astronomija u Pitomači i u ovom kraju daje oznaku prepoznatljivosti. Od početaka je na razini Hrvatske i šire davala svoj poseban pečat, - na predstavljanju, u uvodnoj riječi, iznio je prof.dr.sc Neven Hrvatić, predsjednik Astronomskog društva Pitomača i nastavio: - Danas predstavljamo monografiju, NAŠE PLAVO NEBO, zbornik radova u čijem su stvaranju sudjelovali vrsni astronomi iz cijele Hrvatske. Među nama je nazočan, Gustav Kren, jedan od najpoznatijih poznavatelja zvijezda i neba u Hrvatskoj, predstavnik zagrebačke zvjezdarnice. Autori knjige su još prof. dr. sc.Vladis Vujnović, u dijelu: - Astronomski novaci - Ante Radonić dipl.ing. voditelj planetarija tehničkog muzeja Zagreb u dijelu - Svemirski letovi -. Prof. Tatjana Kren je literalno obrazložila filozovski put razmišljanja o svemiru i zvijezdama pod nazivom –Taj beskrajni svemir". Prilozima, dali su znanstveni obol i omogućili izdavanje knjige povodom 35. obljetnice. Astronomsko društva Pitomača je osnovano 1973. godine. Presjek visoke godišnjice rada dao je učitelj Luka Hrvatić, suautor knjige, koji je nastavio. - Štovatelji zvjezdanog neba, iz srca punog ljubavi, pozdravljam prve članove astronomske grupe pri Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Pitomače, školske godine 1973/1974. Kad bi bilo moguće da se čovjek ponovno rodi opet bi najradije na svijetu bio seoski učitelj, radio s mladima jer oni nisu samo ono što jesu, nego i ono, što će biti. Živjeti s mladima i za mlade najljepše je što se čovjeku u životu može dogoditi. To poručujem i u ovoj knjizi. Hvala svima koji su pomagali razvoju zvjezdoznanstva od prve grupe do danas. Samo je jedna škola u Hrvatskoj i jedna općina u Hrvatskoj, koja ima svoju malu ali pravu zvjezdarnicu. To je Osnovna škola Petra Preradovića i općina Pitomača. Daljnji rad i budućnost ovise o prosvjetnim radnicima. Nekad je bilo časno baviti se i nekom slobodnom aktivnosti. Pitomača pamti Kino klub "Slavica", pitomačke sportaše… Posjetimo danas i pitomačku Zvjezdarnicu "Vila". Tamo se nalazi teleskop MADE 202 MM odličnih karakteristika, najsuvremeniji prijenosni teleskop, poklon općine Pitomača i mali teleskop, kojeg smo imali na početku. Najprije nam je pomagalo bilo otvoreno nebo i časopis "Čovjek i svemir" i knjiga "Naše nebo", autora Otona Kućere. Svrha je knjige "Naše plavo nebo" da se mladi usmjere na drugačiji način zabave u odnosu na kladionice, disko klubove… U životu ima mnogo smjerokaza, ali jedan vodi pravom Betlehemskom svjetlu.
Image Hosted by ImageShack.us
Ne bojte se baviti zvjezdozdanstvom. Kad nebo zakriju tamni oblaci imajte nade. Iznad njih blistaju zvijezde - rekao je Luka Hrvatić. Gustav Kren, veliki poznavatelj vedrog neba, ispričao je prisutnima povijest šest do sedam tisuća godina unazad, prije 200 ljudskih generacija, da je počelo sustavno bilježenje nebeskog svoda. Pračovjek je u spilji crtao zviježđa. Zvijezde nisu promijenile položaj. U međuvremenu dobile su samo imena. Stari Grci i Rimljani pomoću raznih instrumenata i velikih istraživanja zaslužni su za razvoj astronomije, a to je mjerenje, crtanje i opisivanje neba. Tek nekoliko desetaka godina unazad, počela se astronomija mijenjati u astrofiziku. Nikola Kopernik osnivač heliocentričkog sustava prije pet stoljeća je ustanovio da zemlja nije središte svemira, već da se okreće oko sunca. Galileo Galilei je 1609. godine prvi teleskopom gledao nebo, promotrio mjesec i ustanovio da on nije ravna ploha. Uočio je Jupiter i njegove satelite, saturn i njegov prsten i još mnogo toga. Sve je to razlog da ovu godinu 1609. – 2009. obilježavamo kao godinu astronomije, koja je nakon 400 godina krenula u astrofiziku. Čovjek se prije 40 godina 1969. spustio na mjesec. To je početak planetologije i drugih usmjerenja u astrofizici.
Zahvalio se Luki Hrvatiću što je kroz godine, na svim natjecanjima stalno podsjećao da treba neka knjiga – astronomski priručnik. Danas imamo knjigu, koja je mnogo više od priručnika, izuzetno koristan materijal i kao najvažnije je KNJIGA IZNAD SVEGA, rekao je Gustav Kren. Domagoj Stilinović zahvalio se na suradnji uredniku knjige Nevenu Hrvatiću, Luki Hrvatiću, suautoru, Gustavu Krenu i Damiru Hržini, s kojima je direktno surađivao. Knjigu smatra znanstvenom literaturom, astronomskom, multidisciplinarnom, ispunjenom filozofskom i religijskom tematikom. Astronomsko društva Pitomača, dogovorno, omogućava dolaske na zvjezdarnicu "Vila", na promatranje neba, promišljanja svijeta, sa puno suprotnosti ali jedinog kojeg imamo. Skup je pozdravio i čestitao obljetnicu Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača. Povodom 35. obljetnice najzaslužnijima podijeljene su Zahvalnice. Posebno priznanje i medalja "Nikola Kopenik" uručena je slikaru Stjepanu Invancu, koji je oslikao omotnice knjige "Naše plavo nebo", a Luki Hrvatiću, najzaslužnijem za izdavanje knjige, prigodan poklon. Svi zainteresirani su posjetili za tu prigodu obnovljenu zvjezdarnicu "Vila" u Pitomači.

Barica Mihoković


Post je objavljen 18.10.2009. u 19:01 sati.