Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Uskoro izlaze knjige dviju blogerica


Velika mi je čast biti dijelom književne turneje po blogovima koja je zamišljena kao najava skorašnjeg izlaska knjige Ivane Delač Horvatinčić, ali koju proširujem i najavom izlaska knjige Irene Rašete , dviju blogerica zaljubljenih u SF, a koje u nastavku same predstavljaju svoje knjige:


Irena Rašeta: "Cabrón" (izd. Društvo za znanstvenu fantastiku SFera)

Moje pripovijetke okupljene u zbirci "Cabrón" obrađuju teme tzv. "magijskog realizma", rubne svjetove, rubne pojave i rubne bogove. Naročito česta tema je ostvarenje ili pokušaj ostvarenja pojedinca u svijetu koji je prevelik i prestrašan kako bi ga se razumjelo. Naslov zbirke ukazuje na moju sklonost, kao profesorice španjolskog, hispanoameričkim temama i motivima koje na svojstven način nastojim uplesti u trope znanstvene fantastike i čiste mašte.
Zbirka uključuje desetak pripovijetki nastalih u posljednjih desetak godina, a izdavač je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera (www.sfera.hr)
Irena Rašeta

******

Ivana Delač Horvatinčić : “Pegazari” (izd. Knjiga u centru)

Naslov mog romana je "Pegazari", izdavač je Knjiga u centru, roman izlazi u sklopunjihove nove biblioteke "Zvijezda u centru". Roman pripada u fantasy žanr, namijenjen je djeci i mladima iako ga mogu čitati i stariji. Glavni lik je trinaestogodišnja učenica Kristina koja je svakodnevno izložena maltretiranju od strane vršnjaka i koja nakon pronalaska jednog artefakta odlazi u sasvim drugačiji svijet zvan Eponija, gdje postaje Pegazar, odnosno jahač krilatog konja Pegaza, i nađe se uvučena u sukob dviju eponijskih rasa. Nakon raznih avantura u kojima se
promijeni, preokrene tijek rata i postane junakinja, ali uz vrlo visoku osobnu
cijenu, nađe se pred izborom koji sa sobom nosi ne samo veliku hrabrost, već i žrtvu koja joj može pomoći da pobijedi sve svoje strahove i možda se čak vrati kući, u svoj svijet - ali je može koštati i života. Unatoč fantasy elementima romana, njegova srž zapravo leži upravo u problematici
bullynga i nošenja s njime. Kao netko tko je i sam bio izložen bullyingu u osnovnoj školi, i sama sam morala odgovoriti na pitanje koje si svatko tko je bio izložen maltretiranju postavlja – “Bježati (iz situacije ili čak u neki izmišljeni, vlastiti svijet) ili ostati i izboriti se za sebe? I kako naći hrabrosti za to?”. Kristina kroz roman također traži hrabrost za suprotstavljanje - i otkriva stvari o sebi koje se nikad nije nadala otkriti.
Ivana D.Horvatinčić



Autoricama želim velike naklade i dobre kritike, te pokoji prijevod...






Post je objavljen 19.10.2009. u 10:13 sati.