Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović: Amerika želi što prije vidjeti Hrvatsku u Europskoj uniji

Sjedinjene Države žele da Hrvatska u najskorijem roku postane članica Europske unije, u interesu same Hrvatske kao i regije jugoistočne Europe u cjelini, izjavio je jučer državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Davor Božinović (na slici) nakon razgovora sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom u Washingtonu.

Božinović je na nakon sastanka u State Departmentu kazao da se razgovaralo o globalnim, regionalnim i bilateralnim pitanjima, uključujući i hrvatski put u EU, na kojem Hrvatska uživa punu potporu SAD-a.

"Amerika želi vidjeti Hrvatsku kao članicu Europske unije što je prije moguće, i zbog Hrvatske ali i zbog regije. Poznato je kako SAD smatra da Hrvatska služi kao model za cijelu regiju", te da želi da i druge zemlje regije idu njezinim putem, istakao je hrvatski diplomat.

Na sastanku je, po njegovim riječima, razmatran i obnovljeni angažman SAD-a i EU-a u Bosni i Hercegovini, u koji je Steinberg i osobno uključen.

Hrvatska i SAD "dijele stajalište da budućnost regije, pogotovo Bosne i Hercegovine kao ključa za regiju, leži u euroatlantskim integracijama. Da bi BiH to bila u stanju, ona mora funkcionirati, kako bi mogla odgovoriti na sve izazove koji se postavljaju pred države kandidate", rekao je Božinović.

"BiH mora krenuti naprijed da bi mogla pregovarati s EU i NATO-om", rekao je Božinović.

Ističući spremnost Hrvatske da pomogne susjednim državama na tom putu, Božinović ja kazao kako je "u interesu Hrvatske da bude okružena zemljama koje su joj politički, gospodarski i sigurnosno kompatibilne".

Na pitanje je li sa Steinbergom razgovarao o problemu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, Božinović je kazao da "to pitanje nije bilo posebno isticano".

Na upit o bilataralnim pregovorima sa Slovenijom, i stajalištu SAD-a o evenutualnoj novoj slovenskoj blokadi, ako ti pregovori za Ljubljanu ne bi išli željenim tokom, Božinović je istaknuo da "Hrvatska i Slovenija pregovaraju o otvorenim pitanjima u obnovljenom duhu uzajamnog razumijevanja" koji daje rezultate uz "vodstvo koje pokazuju premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor".

Izrazivši uvjerenje u uspješno rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom u tom novom duhu, naglasio je kako "i Europa i Amerika žele vidjeti da se proces proširenja, a time i proces stabiliziranja regije u kojoj je Hrvatska nastavi". Božinović je kazao da Hrvatska pozdravlja američki angažman u regiji. "Kada SAD i EU nastupaju zajedno prema regiji u kojoj je Hrvatska, to je dobra vijest za regiju", istakao je.

Na pitanje traži li SAD od Hrvatske veći angažman u Afganistanu i preuzimanje dijele zatvorenika iz Guantanama, kao što to traži od drugi europskih saveznika, Božinović je odgovorio da "Hrvatsku ulaže ogroman napor" u Afganistanu te da "Hrvatsku svi vide kao jednog od najdosljednijih saveznika u misiji NATO-a u Afganistanu", u kojoj je sudjelovala i godinama prije ulaska u Savez.

Također je naveo da SAD ne traži od Hrvatske preuzimanje nekog od zatočenika iz Guantanama, zatočeničkog centra za osumnjičene za terorizam u mornaričkoj bazi na Kubi, koji administracija Baracka Obame planira zatvoriti u siječnju 2010. godine.

Na pitanje u ukidanju američkih viza za Hrvatsku, koje je u postupku, Božinović je kazao kako se na tome i dalje intenzivno radi.

Božinović se u srijedu u Washingtonu sastao i s direktoricom za europska pitanja u Vijeću na nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Elizabeth Sherwood-Randall, te pomoćnikom ministrice domovinske sigurnosti za politička pitanja Davidom Heymanom.

Danas će se na Capitol Hillu sastati s demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begićem, te voditi razgovore u Pentagonu, a na Školi za međunarodne odnose sveučilišta John Hopkins održat će predavanje o važnosti euroatlantskih integracija za jugoistočnu Europu.

Post je objavljen 15.10.2009. u 11:36 sati.