Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framavosta

Marketing

Sveta Terezija Avilska!

Terezija se rodila 28. ožujka 1515. u Avili.
Kao mlada djevojka stupila u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili. Nju je u samostan vodila želja da spasi dušu jer je znala da će to u svijetu teško ostvariti. Stupanje u samostan bio je za nju veoma bolan i težak doživljaj. Ona sama o tome svjedoči: »Jedva mogu vjerovati da će moja bol i u smrti biti veća od one što sam je osjećala kad sam napuštala roditeljsku kuću. Činilo mi se kao da se u meni odvaja svaka pojedina kost.«
Svoje je zvanje skupo „platila“. Prvu godinu redovništva odlučno je nastojala biti savršena da je vrlo brzo onemoćala. Upala je u stanje sveopće anemije, a zatim je kroz četiri dana bila posve ukočena. Svima je izgledalo da će umrijeti i već su sve pripremili za sprovod. No, ona se najedanput probudila iz svoga mrtvila i ukočenosti. Neki misle da ju je spasio da je živu zakopaju Don Alonsa, koji se opirao pogrebu. Svetica je ipak za tu milost bila zahvalna zagovoru sv. Josipa.
Nakon toga ona je 18 godina provela u osrednjosti. Samostan od Utjelovljenja u Avili imao je doduše 120–180 sestara karmelićanki, ali je u njemu bilo takvo ozračje koje nije mnogo poticalo na savršenost i svetost. Tko se želio ipak posvetiti, morao je to činiti na vlastitu inicijativu, uz rizik da bude ismijan. Sestrama je bilo lakše provoditi udobniji život u samostanu u onoj »blaženoj« osrednjosti. Terezija, opisujući život u samostanu tih godina, pokazuje sve njegove slabosti, sjene i nedostatke. To je i nju strahovito razočaralo, a u duši je sve jasnije i življe osjećala zov da se iz svega toga izdigne. U jednom je viđenju vidjela mjesto u paklu, koje joj je pripravljeno, ako ne krene drugim, boljim i savršenijim putem. Bilo joj je tada 40 godina.Ona se energično odlučila za reformu Karmela. Tada nastaju bosonoge karmelićanke. Terezija je krenula naputovanje po cijeloj Španjolskoj. Nije više bilo poteškoće i zapreke koja bi je zaustavila. I to je bio život njezine posljednje 22 godine.
Terezija preminula 15. listopada 1582. Terezija Avilska svojom obnovom Karmela uvelike pomogla pomaku redovničkoga života. Na njezinim se spisima nadahnjuju još i danas toliki redovnici i redovnice. Papa Pavao VI. proglasio ju je stoga 27. rujna 1970. prvom ženom naučiteljicom Crkve.

SvetaTerezija je ovo zapisala na jedan listić i stalno ga čuvala u svome Časoslovu:

Neka te ništa ne zbuni,
Ništa ne uplaši!
Sve prolazi;
Bog se ne mijenja – ostaje uvijek isti.
Strpljivost sve postizava.
Tko posjeduje Boga, tome ništa ne nedostaje;
Bog je jedini posve dostatan.

thumbup

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 15.10.2009. u 09:31 sati.