Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama za srednji put u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama spreman je prihvatiti određenu uključenost talibana u političku budućnost Afganistana, a u tu je zemlju sklon poslati samo toliko dodatnih američkih postrojbi koliko je potrebno za suzbijanje Al-Qaide, izjavio je u četvrtak jedan neimenovani američki dužnosnik za agenciju AP.

Procjena potiče od dužnosnika koji je bio uključen u rasprave Obaminog ratnog vijeća o strategiji u Afganistanu. Dužnosnik je ovlašten da govori za Associated Press o raspravi na vijeću, ali pod uvjetom da ostane neimenovan jer razgovori još traju, navodi agencija.

Pomoćnici su kazali da Obama konačnu odluku o daljnjoj strategiji u Afganistanu i broju američkih snaga neće donijeti još najmanje dva tjedna, no da rasprava, kako se čini, ne ide u pravcu velikog povećanja američkog kontingenta, kakvo zagovara glavni zapovjednik snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal.

Da se intenzivna rasprava u Washingtonu o strategiji koju SAD treba slijediti u Afganistanu, ne kreće u smjeru velikog povećanja snaga, ocjenjuje u svojim izvješćima i javni radio NPR.

Naznake da Obama sužava izbor opcija pojavile su se početkom tjedna, kad je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao novinarima da je jasno kako američko povlačenje iz Afganistana nije jedna od opcija.

Na drugoj strani spektra, izvori administracije navode da predsjednik nije naklonjen dramatičnom povećanju američkog kontingenta. General McChrystal, kojeg je Obama postavio za glavnog zapovjednika u Afganistanu, podnio je zahtjev u kojem traži do 40,000 dodatnih vojnika.

Gibbs je u četvrtak kazao da Obama još nije sa svojim timom razgovarao o resursima u Afganistanu, te dodao da ta odluka "očigledno slijedi".

Čini se da je Obama najskloniji srednjem rješenju, povećanju snaga, ali ne za 40,000 vojnika već za nešto u rasponu od 10,000 do 20,000 vojnika, navodi NPR.

Kada je riječ o ukupnoj strategiji, Obamina administracija očito razmatra sužavanja misije u Afganistanu, s većim fokusiranjem na Al-Qaidu i manjem akcentu na talibane.

Glasnogovornik Gibbs opovrgao je navode o napetostima među sudionicima rasprava o Afganistanu, no i među Obaminim najbližim suradnicima postoje razilaženja u stajalištima.

Potpredsjednik Joe Biden, prema izvješću CNN-a, energično zagovara svoj plan o zadržavanju broja američkih vojnika na sadašnjoj razini, uz veću uporabu bespilotnih letjelica i operacija specijalnih snaga u Afganistanu i Pakistanu za iskorjenjivanje Al-Qaide i talibana.

No izvori navode da su na sastancima Bidenov plan odbacili najviši dužnosnici, koji su njegove ideje ocijenili problematičnima.

Ključni demokrati u Kongresu u četvrtak su upozorili da odluka Obame o slanju pojačanja u Afganistan može pokrenuti pobunu unutar stranke, uključujući mogućnost da se ne izglasaju sredstva za ta pojačanja.

Dok Obamina adminstracija rješava unutarnja neslaganja, republikanci i demokrati s centra pozivaju Obamu da posluša generala McChrystala.

U osam godina angažmana u Afganistanu američke snage izgubile su 865 vojnika, a saveznici iz NATO-a 570 vojnika, dok je podrška američke javnosti za taj rat oštro opala u posljednje dvije godine.

Post je objavljen 12.10.2009. u 12:28 sati.