Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zajednica-sv-ivana

Marketing

Braća sv. Ivana u Litvi

Na poziv nadbiskupa Vilniusa mons. A. Backisa, braća sv. Ivana osnovala su 1993. godine zajednicu u Litvi. Samostan braće u Vilniusu pohode mnogi katolici, uključujući veliki broj studenata. Dolaze na molitvu s braćom te pohađaju različita predavanja, duhovne vježbe i obnove koje braća organiziraju. Prema nadbiskupovoj želji, glavni apostolat braće u Litvi je formacija kandidata za svećeništvo. U međubiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Vilniusu braća poučavaju filozofiju i teologiju te pružaju duhovno vodstvo.

Zajedno sa skupinom laika, od 1996. godine braća su započela projekt za spas djece koja danonoćno žive na ulicama glavnoga grada. Cilj je pomoći toj djeci da se maknu s ulice na sigurno te se, ili vrate u vlastite obitelji ili – ako to nije moguće – da žive u zajedničkim domovima u obiteljskom okružju. U svakom od tih domova, u kojima je broj djece ograničen na najviše osam, o njima brine nekoliko odraslih osoba.

Prvi takav dom otvoren je u veljači 1999. godine. Ovaj projekt pomoći koji je namijenjen vrlo mladim i ranjivim ljudima jedinstvena je služba suosjećanja, nešto tako potrebno u zemlji koja je mnogo propatila tijekom dugih i bolnih godina sovjetske okupacije, čije će duboke rane još dugo obilježavati ove ljude.


Post je objavljen 05.12.2009. u 17:35 sati.