Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Papa, Reagan, Walesa ili - KGB?

Piše Bojan Klima

Tko je najviše pridonio propasti komunizma u Europi?

Papa Ivan Pavao Drugi? Mihail Gorbačov? Ronald Reagan?

Lech Walesa i Vaclav Havel?

Ili možda nezadovoljni 'obični ljudi' koji su u jesen 1989. na gradskim trgovima srednjeeuropskih zemalja tražili više slobode i bolji standard?

Na nedavnom panelu u washingtonskom think-tanku Zaklada Heritage, povodom dvadesete godišnjice pada Berlinskog zida, John Lenczowski iz Instituta za svjetsku politiku je naveo još jednog važnog aktera događaja s kraja osamdesetih – sovjetski KGB i sigurnosne službe satelitskih zemalja Varšavskog pakta.

Sovjetski su 'bezbednjaci' u političkim promjenama 1989. sudjelovali na sljedeći način. Komunističkom bloku je trebala europska, prvenstveno njemačka ekonomska pomoć – i u obliku bliskijih trgovinskih odnosa a i u obliku zajmova. Taj će se cilj ostvariti, smatrala je sovjetska služba sigurnosti, tako što će se u satelitskim zemljama smijeniti 'stara garda' – Husak, Kadar, Čaušesku, Honecker i drugi – a na vlast postaviti 'mali Gorbačovi' - mlađi i šarmantniji političari koji će Zapadu biti prihvatljiviji.

John Lenczowski, koji je radio u administraciji Ronalda Reagana, izjavio je na panelu u Zakladi Heritage da je sam Vaclav Havel njemu i njegovim kolegama rekao da su masovne prosvjede u Pragu, u jesen 1989. 'suorganizirali' KGB i češka služba sigurnosti.

Havel je, prema Lenczowskom, ubojstvo jednog prosvjednika-studenta pripisao upravo komunističkim službama sigurnosti, koje su time htjele još više 'omasoviti' protu-vladine demonstracije.

Cilj im je – prema Havelu - bio zbacivanje tadašnjeg komunističkog vođe Gustava Husaka, ali i nastavak razvodnjenog komunizma, 'komunizma s ljudskim likom' u stilu sovjetske perestrojke i glasnosti.

No, događaji su išli svojim tokom, nezavisno od planova KGB-a. I Gorbačov, i njegovi agenti, a i češki umjereni komunisti bili su, očito, šokirani masovnošću anti-vladinih prosvjeda. Česima, istočnim Nijemcima, Mađarima, Poljacima i ostalim narodima Srednje Europe nije bilo niti na kraj pameti da provode glasnost i perestrojku.

Željeli su živjeti slobodno, bez nestašica i 'redukcija'. I to odmah i sada, a ne u 'svijetloj budućnosti.'

Brzom ostvarenju njihovih želja, pridonio je, kako vidimo, na svoj način i zloglasni KGB.





Post je objavljen 02.10.2009. u 22:01 sati.