Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Bravo za sedam mladih glazbenika!

Image and video hosting by TinyPic Eto, netom po odslušanom koncertu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, pišem ovaj post sa mješavinom osjećaja, s jedne strane, intimne radosti jer sam uživao slušajući odličan koncert, nekakvog ponosa što su taj užitak osigurala NAŠA DJECA, pravi mladi virtuozi, sjajni umjetnici, a opet sa druge strane, pomalo i posramljen i sjetan, što nas je u polupraznoj, krasnoj dvorani sisačke Muzičke škole bilo nedopustivo malo, a na Rokiću nedopustivo previše vršnjaka ove djece sa otvorenim “gepekima” iz kojih zavijaju neke Stoje i Cece.

Dakle, izlazeći iz škole koju sam davno, davno i sam kao dječak pohađao, prisjećam se istih ovakvih početaka listopada sa prvim otpalim listovima sa starih platana u parku, još iz vremena kada je tamo bio autobusni kolodvor i kada je mirisalo na prve pečene kestene. Grabio sam prema svom Zelenjaku, po makadamu i mraku, dok je iz Segestice intenzivno mirisao špirit, a parnjače iz Zagreba za Sarajevo, prašile bučno i žestoko.

Nisam postao glazbenik. To sam znao i onda da neću biti, ali sam zavolio glazbu i ništa me toliko ne može “podići” kao dobra muzika.Večeras su me ovi momci vraćali u ona doba, ali i dizali iz sitničave trivijalnosti oko nas.

Sedam mladaca rođenih između 1986. i 1988. vrhunski su i nadahnuto odsvirali svoje dionice i siguran sam da će se za njih još čuti. Dakle pamtite: Uz klavirsku pratnju simpatičnog i duhovitog Karla Hubaka i izvrsnog Krešimira Starčevića, nastupila su gospoda Smiljan Mrčela, na violončelu, koji već ima dosta koncertnog iskustva i dosta osvojenih nagrada. Bernard Homan je na saksofonu majstorski otsvirao za mene pravo otkriće glazbu češkog pijanista i skladatelja E.Schulhoffa, koji je skončao u konclogoru, a proizveo sjajnu glazbu.
Posljednji je na kocertu nastupio mladi Marco Graziani iz Rijeke, sa fantastičnim Tzigane M.Ravela.
No, iako je nepravedno bilo koga isticati, ne mogu ne oduševiti se, naprasto fantastičnim mladim gitaristom Srđanom Bulatom, koji je izvodio Muziku za gitaru našeg Frane Paraća.
Osim svirača, na koncertu je nastupio i odlični mladi bas Marko Mimica, izvodeći Schumannove pjesme na stihove H.Heinea.

Dakle, ljudi moji, nakon ovakvog koncerta ne mogu a da ne citiram druga Tita: “narod koji ima ovakvu omladinu ne treba se brinuti za svoju budućnost”. Kako se ovi nastup studenata Muzičke akademije održavaju tradicionalno, a ove godine, pored Siska, održat će se i u Zagrebu i Velikoj Gorici, iskoristite priliku i poslušajte ih! Nema razloga da si ne priuštite nešto zaista lijepo.







Post je objavljen 01.10.2009. u 22:15 sati.