Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Tektonika

Pacifička tektonska ploča

U dva dana dva potresa , dva tsu- namija i desetine mrtvih ( Samoa i Indonezija ) . Prije koji tjedan aktivirao se na krajnjem istoku Rusije rekordan broj vulkana . Prije par godina 'čuveni ' potres i tsunami u kojem je stradalo stotine tisuća ljudi - smrtno stradalo ! Sve se to dešava na zapadnom obrubu gore imenovane tektonske ploče.
Pacifička tektonska ploča je , izgleda , najveća ploča na ovoj planeti , i to već dulje vrijeme ( možda govorimo i o milijunima godina ).Osim veličine , rekorder je ( neslavni ) , i po rekordnim eksplozijama vulkana ( dobro znani Krakatau , ali i tek proučavane megaerupcije prije tisuća i tisuća godina .) …i još se nije smirila -ta ploča. Naprotiv !
Kao da se intenzivira aktivnost na vatrenim rubovima te ploče ! Do koje granice to može ići - to intenziviranje napetosti ? Što se sve i što se još može desiti ? Koje je 'worse case scenario '? Pucanje tektonske ploče ? I to baš sad u naše dane !? Sad kada su milijarde naselile Zemlju !? Da je bar pukla prije tisuću ili petsto godina , ne bi bilo toliko žrtava .
Ako dođe do pucanja i mrvljenja tektonske ploče , na manje dijelove - u svemu tome mogu nestati ili nastati čitavi otoci i dijelovi kontinenata ! To su kataklizmičke sile ! OGROMNI DIJELOVI KOPNA MOGLI BI JEDNOSTAVNO NESTATI POD VODOM ! To i nije neka mračna znanstvena fantastika - to je opcija koja je , nažalost , realna .
Ne želim biti 'crna ptica zlosutnica ' , ali jednostavno vijesti me iz dana u dan , upućuju na gornja razmišljanja . Ne moram biti znanstvenik , geolog ili što već , ali stvari mi se dešavaju pred očima ! Stvari nam se dešavaju pred očima ! Ne moram koristiti znanstvenu terminologiju , ali bolje je to nego da me proglase fanatikom ( ili i gore ) ako bih se usudio povezati sve te već postojeće kataklizme sa biblijskim predviđanjima i proroštvima ! Ako koristim znanstvenu terminologiju a ne biblijsku , još mogu proći kao zanimljiv ! A ako se usudim opet ponoviti da su svi ti događaji pretskazani , i da se približava jedna vrsta svršetka i vrijeme velikih promjena - odmah će neko reći da zagovaram i prizivam ' smak svijeta '
Ali ne , ne prizivam ja ništa ; samo pokušavam bilo nekim odmjerenim jezikom popularne znanosti , bilo odmjerenim tumačenjima Biblije , shvatiti ono što se oko nas dešava . I što dalje sve više zaključujem da se treba predanije i ozbiljnije moliti onako kako nas je Isus učio ; ' Oče naš …izbavi nas od zla . . .'


Post je objavljen 30.09.2009. u 22:52 sati.