Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Odluku o pristupu NATO-u daje Narodna skupština RS

Prije odluke o pristupanju NATO savezu konačan sud o tome bi trebala dati Narodna skupština Republike Srpske, a ne treba isključiti i mogućnost da se o tom pitanju izjasne i građani RS na referendumu, izjavio je jučer Nebojša Radmanović, član Predsjedništava BiH.
Radmanović je nakon konzultacija s liderima stranaka iz RS, koje imaju najveći utjecaj u parlamentima BiH i RS, kazao da većina političkih lidera misli da o ulasku u NATO ne može odlučivati jedna stranka ili osoba.Sastanku su prisustvovali Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, Marko Pavić, predsjednik DNS-a, i Branislav Borenović iz PDP-a.



Radmanović je istakao da zbog toga treba obaviti šire konzultacije, pogotovo ako se uzmu u obzir ankete koje pokazuju da u RS veliki broj građana nije za pristupanje NATO savezu."To znači da je neophodno obaviti širu raspravu u Narodnoj skupštini RS, a nakon nje ne može se isključiti neposredno izjašnjavanje građanja o pristupanju NATO savezu", kazao je Radmanović i dodao da se od posljednjih stavova Narodne skupštine RS od prije četiri godine o pristupanju NATO savezu mnogo toga promijenilo. Radmanović je istakao da je na jučerašnjem sastanku eksplicitno rečeno da ne mogu prihvatiti da je promjena Ustava zahtjev za članstvo u NATO savezu, pojašnjavajući da to znači ako se zbog članstva u NATO savez mora mijenjati sistem odlučivanja u BiH, onda će RS biti protiv toga.

Branislav Borenović, koji je sastanku prisustvovao umjesto lidera PDP-a Mladena Ivanića, koji je na bolovanju, je rekao da je o ulasku u NATO neophodno napraviti širu raspravu i da parlament zauzme svoje stavove i na određen način kanalizira taj proces. Što se tiče referenduma, Borenović smatra da je Narodna skupština RS dovoljno sposobna da donese odluke iza kojih može da stoji. Svoj stav o eventualnom referendumu, dodao je Borenović, reći će u parlamentu kad za to dođe vrijeme.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, kazao je da je ulazak u NATO važno pitanje za BiH i da tema sastanka nije bila tko je za, a tko protiv ulaska u NATO, nego kako zadovoljiti proceduru koja treba biti ispoštovana. "Svi smo saglasni da je Narodna skupština nezaobilazni faktor", kazao je Pavić, dodajući da o ulasku u NATO ne može raspravljati dok su u BiH stranci vrhovni autoriteti.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, je konstantirao da se o ulasku BiH u NATO i drugim krupnim pitanjima razgovori mogu voditi samo u institucijama sistema, a da platformu za pregovarače iz Srpske mora da odredi Narodna skupština. On je izrazio zadovoljstvo što je srpskom članu Predsjedništva BiH prenio stav SDS-a o pristupanju BiH NATO-u i dodao da se o tako važnim pitanjima mora zatražiti mišljenje građana.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, kazao je da Predsjedništvo ima odluku da budu angažirane Oružane snage BiH u Afganistanu, ali da ona nije konačna. Radmanović je kazao da ima još nekih detalja o kojima treba odlučivati, a oni se odnose na broj oficira i vojnika, iz kojeg roda vojske će i na kojem teritoriju u Afganistanu biti i u okviru kojeg dijela združenih snaga u Afganistanu će boraviti.


Post je objavljen 29.09.2009. u 09:27 sati.