Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO je i dalje vrlo važan

Član odbora za vanjsku politiku američkog Senata Dick Lugar obratio se u ponedjeljak Atlantskom vijeću SAD-a s porukom kako je potrebno potvrditi NATO u ovom kritičnom trenutku. Lugar je podsjetio da je novi glavni tajnik NATO-a pronašao formulu za novi strateški koncept saveza te da je time učinjen velik korak prema premošćivanju krize koja traje od 1991. Lugar je podsjetio kako je na konferenciji CSIS-a u Bruxellesu 1979. francuski strategist Pierre Hassner također smatrao da situacija nikad nije bila ozbiljnija. Takvo se stanje, smatra Lugar, nastavlja i danas.



Lugar je podsjetio da se akcije NATO-a danas smatraju prirodnim i da se zaboravljaju napori i žrtve koje se pritom rade. Širenje NATO-a je pozdravio kao jedan od glavnih ciljeva u Europi, a dotaknuo se i jačanja kredibilnosti članka 5, NATO-ovih akcija izvan uobičajenih zona misija, energetske sigurnosti i nekonvencionalnih prijetnji, te odnosa s Rusijom.

Lugar je bio jedan od glavnih zagovarača opstanka NATO-a nakon završetka hladnog rata, unatoč što su neki saveznici pozivali na geopolitičku promjenu jer su percepcije garancije članka 5 izgubile na važnosti. Lugar je iskazao nadu da će se pronaći kreativni putevi prema odgovoru na prijetnje u današnjem svijetu. Sa strane SAD-a, Lugar je podsjetio kako je osiguranje mira i sigurnosti u Europi glavni cilj američke vanjske politike od 1917.


Post je objavljen 29.09.2009. u 08:51 sati.