Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

IRANSKI PRKOS, ILI PANIKA

Piše Žorž Crmarić

Islamska revolucionarna garda (Pasdarani) uspješno je lansirala projektil velikog dometa „Shahab-3“ – tako bar izgleda na snimkama iranske državne televizije koja je zabilježila grmljavinu raketnih motora izmiješanu s uzvicima „Allahu Akbar“.

U dometu ove rakete – u krugu od dvije tisuće kilometara – nalaze se Izrael, američke baze na Srednjem istoku i dijelovi jugo-istočne Europe. Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Pasdarana, general Hossein Salami ocijenio je uspješnom vježbu „Veliki Prorok“, u okviru koje su probno lansirane rakete kratkog, srednjeg i velikog dometa. U istoj izjavi general je rekao da „…iranski raketni sustav nipošto ne predstavlja prijetnju nijednoj susjednoj državi,“ da bi, međutim, dodao kako će „...svi ciljevi u regiji, neovisno gdje da se nalaze, biti u dometu ovih projektila.“

Trenutak u kojem se vojna vježba održala, posebno je zanimljiv: lansiranje raketa izvršeno je samo dva dana nakon što su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska objavili obavještajne podatke prema kojima Iran tajno gradi još jedno postrojenje za obogaćivanje urana i to u blizini svetog šitskog grada Qoma. Probna lansiranja također su održana samo tri dana prije otvaranja dugo očekivanog sastanka predstavnika šest vodećih svjetskih sila i Irana u Švicarskoj.

Bilo bi za očekivati da će otkrivanje tajnog nuklearnog postrojenja i ovotjedni razgovori u Genevei ako ništa više onda primiriti Teheran i navesti ga da prihvati ispruženu pregovaračku ruku. Umjesto toga, iranska se teokracija odlučila za zveckanje oružjem, ali sigurno ne samo da bi išla svijetu na živce, nego da bi i domaćoj i inozemnoj publici teatralno pokazala da je vojno i dalje moćna unatoč dubokom urušavanju kredibiliteta i unutarnje kontrole vlasti nakon erupcije prosvjeda do jučer nepoznate oporbe.


Post je objavljen 28.09.2009. u 21:08 sati.