Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/pisanje

Marketing

Opcije i mogućnosti čovječanstva

Zadnji tekst koji sam 'skinuo' predstavlja kako nas vide "necivilizirani ljudi"... U našem poimanju, oni su na nekom nižem stupnju, jer nisu ništa stvorili, nisu razvili znanost, tehnologiju, kulturu, arhitekturu, civilizacju, ni državu itd.
Međutim, mi živimo u tom vrlom i "naprednom" svijetu, imamo mnoge blagodati civilizacije... ali sve to nam je često kao 'omča oko vrata'. Pored svega toga što smo stvorili, opet kao da smo na početku, jer nismo postigli ono za čime smo najviše težili: da si unaprijedimo i olakšamo život...
Postajemo robovi onoga što imamo (ili nemamo, a htjeli bi imati), a zapravo doslovno smo robovi rada, mnoštva obveza, rokova i često ništa ne stižemo... pa smo uvijek u žurbi.
U tom smislu mi smo u daleko goroj poziciji, od onih civilizacijski 'nerazvijenih', jer za to što imamo trebamo puno više raditi...

Osim tog 'ropstva', režemo si granu, na kojoj sjedimo, jer uništavamo zemlju, okoliš, sve oko sebe mnoštvom smeća i zagađenja... pa nemamo ništa što je prirodno, zbog toga i zdravo. Medicina, koja se je razvila, uopće ne liječi, nego samo 'sanira' posljedice ovako nezdravog načina života i uglavnom nam nudi (skupe) lijekove, kojima se još dodatno trujemo.

U svemu tome najgore je to što ne nalazimo vremena za ono što je bitno! A to je naš duhovni, osobni razvoj. Pa su ljudi uglavnom jako površni u svemu i nalaze koje kakva instant rješenja, koja se čine brza i djelotvorna. A to je samo zamjena za prave vrijednosti i metode istinskog razvoja i otkrivanja sebe.

Tako da mislim da smo negdje pogriješili i krenuli u krivom pravcu. Sad se postavlja pitanje - što bi trebalo učiniti, promijeniti, ispraviti? A to je uistinu teško pitanje, jer nitko na to pitanje ne može ili neće jednoznačno odgovoriti. Svatko ima neka svoja rješenja, mišljenja, vizije...
U tome zapravo vlada prava zbrka. Postoji toliko filozofija, religija, duhovnosti, ideja i ideologija, mišljenja... a ja ne vidim nikoga tko bi dao zadovoljavajući odgovor...

U zadnje vrijeme čitao sam svašta i pronašao cijeli spektar mogućnosti... ali u ničem se nisam do kraja pronašao, što bih mogao uzeti kao neko "gotovo rješenje". Mislim da baš i je u tome stvar da ne možemo uzeti 'tuđa rješenja', nego trebamo biti originalni i pronaći odgovore za sebe. Ne zato, da sami 'izmišljamo toplu vodu', nego zato što svatko sam treba pronaći odgovor za sebe. To je i stvar slobode koju imamo i mislim da nam nitko ne može i ne smije govoriti što nam je činiti... A takvih napasti i napasnika ima puno, koji bi nam htjeli reći što nam je činiti i voditi nas 'za ruku'.

Ovaj svijet mi se ponekad učini užasnim, sa svim podvalama i nepravdama, nasiljem koje vlada! Ali ljepota koju vidim u svemu tome je baš ta sloboda i mogućnosti koje su nam dane u ostvarenju sebe i svog života.
Mislim da imamo velike potencijale koje bismo trebali razvijati. Fascinira me kada čitam nešto npr. o mogućnostima ljudskog mozga i tijela, ljudskoj DNK koja je poput softvera... čovječanstvu koje je poput biološkog Interneta, umreženo i sl. stvari.

U svakom slučaju, mislim da nas tehnološki razvoj prerasta i daljnji razvoj nam neće donijeti ništa dobro, ako uz to ne bude išla duhovnost i etičnost. Neki tvrde da su i prije nas postojale razvijene civilizacije, koje su dosegle svoj vrhunac i uništile se, baš zbog tehnološkog razvoja koji nije pratio duhovni razvoj... Spominje se Atlantida, koja je više 'mitska', jer ne postoje dokazi o njenom postojanju... Ali vjerujem da je lako moguće da je postojalo tako nešto, jer ne vjerujem da se je o njoj govori na temelju obične fantazije... S njom se povezuju npr. piramide i druge fascinantne građevine iz daleke prošlosti. Pa se postavlja pitanje - otkud njima takvo znanje?
Govori se i o civilizaciji Maya i mayanskom kalendaru koji se završava 2012... Pa neki kažu da se civilizacije ciklički ponavljaju, što je isto, po meni vrlo vjerojatno... Postoji puno teorija, priča i koncepcija, o kojima, zahvaljujući Internetu, možemo saznati...

Post je objavljen 25.09.2009. u 20:35 sati.