Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bebić primio u nastupni posjet američkog veleposlanika Foleyja

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u ponedjeljak u nastupni posjet veleposlanika SAD-a u RH Jamesa B. Foleyja (slika), s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, članstvu u NATO-u, pristupu Hrvatske Europskoj uniji i ukupnu stanju u regiji, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.

Bebić je američkom veleposlaniku zahvalio na snažnoj potpori ulasku Hrvatske u NATO i pristupu EU. Izvijestio ga je da je u zadnjih godinu i pol dana Sabor u radu na prilagodbi hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini EU-a donio 170 zakona, a do kraja godine ostalo ih je 10 do 15, čime bi prilagodba hrvatskog zakonodavstva bila dovršena.

Veleposlanik Foley je izrazio spremnost SAD-a da Hrvatskoj pruži potporu u provedbi reforma u sklopu predpristupnih pregovora s EU-om, posebice na području vladavine prava, transparentnosti, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te uklanjanja birokratskih zapreka koje nepovoljno utječu na poslovno ozračje.

Govoreći o stanju u regiji, Bebić je kazao da "Hrvatska želi suradnju sa svim svojim susjedima". Hrvatska podupire ulazak zemalja u regiji u NATO i EU i na tom putu im ne želimo postavljati ikakve zapreke na bilateralnoj razini, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Što se tiče bilateralnih odnosa dviju zemalja, Foley je rekao da "nikada nisu bili bolji", te je u tom kontekstu istaknuo komponentu savezništva i obveze čuvanja zajedničke sigurnosti NATO-saveznika. Posebno je zahvalio na potpori Hrvatskog sabora misiji u Afganistanu.

Dvije su strane dotaknule i hrvatsko-slovensko granično pitanje posljedica kojega je blokada hrvatskih predpristupnih pregovora. Američki je veleposlanik izrazio očekivanje da će se sporazum temeljiti na kompromisu obiju strana. Bebić je istaknuo kako je osnovno hrvatsko stajalište da se sporazum o granici mora postići uz poštivanje međunarodnog prava.

Post je objavljen 22.09.2009. u 11:02 sati.