Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rogozin: Rasmussenovi prijedlozi su "vrlo dobri"

Ruski veleposlanik u NATO-u Dmitrij Rogozin ocijenio je petak veoma korisnim prijedlog glavnog tajnika te organizacije Andersa Fogha Rasmussena o jačanju suradnje s Rusijom.

"Mislim da je Rasmussenov govor bio veoma koristan i konstruktivan te da zajedno trebamo proučiti" njegove prijedloge, rekao je nakon govora glavnog tajnika NATO-a u Bruxellesu ispred Zaklade Carnegie.

Rasmussen je među ostalim predložio da zapadni vojni savez, SAD i Rusija jednog dana povežu svoje sustave za proturaketnu obranu zbog prijetnje koja dolazi iz zemalja kao što je Iran te da pojačaju svoju suradnju na svim područjima.

Medvedev protiv svakog ustupka ili razmjene o štitu

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio je da njegova zemlja neće prihvatiti nikakav "kompromis ni razmjenu" sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon odustanka od proturaketnog štita u Europi, prenijele su u petak ruske agencije.

"Budu li naši partneri saslušali neka od naših strahovanja, i mi ćemo bolje saslušati njihova. To ne znači ustupke i trgovinu", rekao je Medvedev u razgovoru za švicarske medije uoči posjeta Švicarskoj u ponedjeljak i utorak.

Medvedevu je postavljeno pitanje o ustupcima Moskve Washingtonu nakon odustanka od štita, kojemu se Rusija silovito protivila zadnjih godina.

"Dovoljno smo odrasli da ne uvjetujemo jednu odluku drugom", odgovorio je ruski predsjednik i izrazio zadovoljstvo napuštanjem plana.

Po pisanju ruskoga dnevnog lista Komersanta, koji se poziva na diplomatske izvore, Washington traži čvršće rusko stajalište o pitanju iranskog nuklearnog programa i želi da Moskva odustane od prodaje protuzračnog sustava Teheranu.

Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je želju da tu "pravednu i hrabru" odluku poprate i druge, poput potpore ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Post je objavljen 19.09.2009. u 16:50 sati.