Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Predstavljam mangosten - kraljica voca

Ne, to nije mango i nema veze sa njime!

Da li u hrvatskom jeziku postoji naziv za ovo voce? Nemam pojma!

Predlazem da mu izmislimo ime! :)

Dakle, mangosten se u ovome dijelu svijeta smatra kraljicom voca! Zapravo, kazu da je najbolji antioxidant na planeti! Od tog se voca proizvodi sok koji je jako skup valjda radi upravo antioxidantskog svojstva. Voce raste u tropskim podrucjima juzne Azije i u vecim kolicinama pojavilo se prije par godina na ovom trzistu.

U Evropi i Americi tesko cete ga naci sirovog a ako i uspijete cijena je vrlo visoka ( 200kn za cca 40 deka sto je oko 5 plodova ovisno o tezini). Wiki kaze da se tek od 2007. godine moze kupiti u U.S.

Jedan komad kosta u Australiji oko 1.5-2 dolara (6-8 kn) i mi to kupujemo obicno na placu (da, imamo i mi plac iliti trznice:). Znaci placamo oko 30-40kn pola kile.

Vrijedi svakog utrosenog centa!

Izgleda ovako:
Image Hosted by ImageShack.us

Da biste ogulili tvrdu opnu, morate zarezati nozem par milimetara duboko i oprezno ju ukloniti prstima. Tada ce se ukazati meso bijele boje:

Image Hosted by ImageShack.us

Izgleda kao luk cesnjak, a tako je i rasporedjeno. Prvi dodir jezikom je vrlo sluzav, nesto kao skoljke kamenice i skoro da nema mirisa. Okus je sladak ( ali ima nula secera) i ja ga mozda mogu usporediti sa sljivom. Poneki plod ima i kosticu.

Od te kostice u vrtu mi raste nekoliko stabala...

Iduci puta predstviti cemo kralja voca u ovome dijelu svijeta - durijan!

Ili kako ga moj prijatelj zove - odurjan :) A zasto? Vidjeti cete!

Post je objavljen 17.09.2009. u 05:04 sati.