Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Kyoto četvrti put. Dio četvrti: Eikan-do Zenrin-ji

Idući hram je Eikan-do Zenrin-ji (ji = budistički hram). Prvi naziv, Eikanova dvorana, nadimak je koji je hram Zenrin-ji dobio je po svome opatu Eikanu. Pobožni Eikan zazivao je molitvom Nenbutsu milost Amide bude i do 6000 puta dnevno, dakle otprilike jednom svakih 10 sekundi osim kad je jeo i spavao. Dok je jednom tako moleći prolazio pokraj kipa Amide bude, ovaj siđe s postolja i uputi se hodati, pozivajući Eikana da pođe za njim. Kako je Eikan blenuo i ostao stajati, Amida se osvrnuo i zazvao ga. Otada se u hramu štuje sasvim atipični kip bude kako se osvrće preko ramena i zaziva, i pred kojim se može moliti na obje strane - s prednje strane kipa, i sa strane na koju se osvrće. Blago zabavljeni pogled bude koji kao da govori "No, ideš li?" dojmljiv je i nevjerniku.

Ulaz u Eikan-do čuva kineski-izgledajuća zvjerčica.
Photobucket

Zen vrt dosta sličan onom kod Ginkaku-ji (isto oblačno vrijeme vjerojatno pomaže).
Photobucket

Unutarnji vrt s jezercem.
Photobucket

Photobucket

Po jezercu su trčale bube vodogasci uobičajene po takvim jezercima u ovo doba godine, a zahvaljujući deseterostrukom zumu ovaj put sam i slikala jednu.
Photobucket

Moderne električne instalacije u starinskim hramskim zgradama su uvijek zgodne, ali zastarjele moderne instalacije su zakon!
Photobucket
Svaki put me uhvati nostalgija kad vidim telefon na brojčanik.

Šetnja od zgrade do zgrade bosonog po natkrivenim hodnicima između vrtova najbolji je dio svakog obilaska hramova.
Photobucket

Photobucket

Momiji, i opet.
Photobucket

U sklopu hrama je i pagoda na vrhu brdašca, do koje također vodi (strmi) natkriveni hodnik Garyu-ro, "spavajući zmaj" (ro = hodnik). Točno možeš zamisliti zmaja koji je polegao po padini i drijema s glavom uz hram i repom uz pagodu. Pagoda nije posebno spektakularna ali s nje puca lijep pogled (u manje oblačan dan). Također mi bješe zanimljivo vidjeti da ni Japanski đaci nisu imuni na ostavljanje glupih grafita po zabačenim dijelovima kulturnih spomenika koje obilaze tokom ekskurzija.
Photobucket

Photobucket
Ovaj trokutasti znakić s natpisima ispod je "aiai kasa", ljubavni kišobran ispod kojeg se pišu imena zaljubljenog para, ekvivalent našeg srca oko imena spojenih plusićem.

U sklopu Eikan-do je i veće jezerce s patkama, gdje se deseterostruki zum i opet iskazao.
Photobucket

Photobucket

Kao i ovdje...
Photobucket

Par Jizo, Mudrost i Samilost (koji djeluje prilično mrko)
Photobucket

I ovaj hram ima oltarić/svetištance smješten na otočiću.
Photobucket

Taman kad pomislim da me ukrasni crjepovi više ne mogu iznenaditi...
Photobucket

Još fotografija na Photobucketu.

Post je objavljen 23.09.2009. u 16:44 sati.