Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Jesen u vrtu

Iako je ljeto polako na izmaku, to nije razlog da zapustite svoj vrt ili sobno bilje. Jesen će stići prije nego što se okrenete oko sebe, a zemlja će ogoljeti i smrznuti se.
Prije nego što se to desi, evo nekoliko natuknica koje će vam olakšati održavanje vrta prije dolaska zime.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju ili presadnju raznog višegodišnjeg bilja, drveća i grmova. Zalijevajte ih sve dok se zemlja ne smrzne jer i nedostatak vlage preko zime može biti podjednako stresan za biljke kao i samo smrzavanje tla.

Što radi recesije, a što radi kraja sezone postoji velika vjerojatnost da će većina boljih trgovačkih centara ponuditi niz akcija ili sniženja bilja s početka proljeća – idealno za popunjavanje praznih rupa u vašem vrtu, cvjetnjaku ili balkonu.

Kalendarski je i dalje ljeto, no kako se živa u termometru spušta, približava se vrijeme za sadnju raznog „lukovičastog „ cvijeća (poput narcisa, tulipana, zumbula ili šafrana).



U rujnu unosimo većinu biljaka u teglama u zatvorene prostore. Presadite ih u nove posude, prihranite – uživat ćete još nekoliko mjeseci u njihovom cvatu.

Pograbljajte otpalo i suho lišće iz vrta te ga iskoristite za novu kompostnu hrpu. Pokrov od suhog lišća može ponekad otežavati dotok vlage i strujanje zraka oko biljaka.

Iščupajte i odstranite korov sada – manje ćete morati čistiti kada ponovo stigne proljeće.

Želite li ranu ljetnu žetvu češnjaka ili luka, posijte ga sad. Osim luka, možete posijati i zimsku salatu, crnu rotkvu (povrtnicu), matovilac, te mrkvu i peršin (njih ionako možete sijati tijekom cijele godine).




Ovo su samo neke od najosnovnijih crtica za uspješno prezimljavanje vašeg vrta i sobnog bilja, tek kao mala inspiracija u onim trenucima kada znamo da bismo nešto trebali napraviti, ali nismo previše sigurni od kud krenuti.



Post je objavljen 08.09.2009. u 12:19 sati.