Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

DON DAMJAN SE OPROSTIO OD STUDENACA


Oproštaj don Damjana Raguža od župe Studenci
Ponedjeljak, 07. Rujna 2009.

Nakon nešto manje od sedamnaest godina službe, od svojih župljana oprostio se don Damjan Raguž, župnik župe i upravitelj svetišta Presvetog srca Isusova u Studencima. Sve mlado i staro od Trseljevine na jugozapadu, Zvirovića na sjeveroistoku, preko Prćevaca, Stubice i Studenaca došlo je što na „ranu“, što na „pučku“ misu, kako bi se oprostilo od svećenika i duhovnika koji je ostavio dubok trag, ne samo u studenačkoj župi.


Na misi u 8 sati od župnika se oprostio kapelan don Mario kojem je „zastalo u grlu“ pa nije mogao dovršiti svoju misao. Posebno svečano bilo je na pučkoj misi, uz mnoštvo župljana na misu su članovi HKUD-a Studenčica došli obučeni u narodnu nošnju, a pripremili su i prigodne darove za oproštaj.

U ime svih dvanaest živih svećenika iz studenačke župe, te u ime svih župljana od don Damjana se oprostio don Dražen Lauc prošlogodišnji mladomisnik koji je gotovo cijelu noć putovao iz Gline kako bi stigao na vrijeme. Zahvalio je župniku na svemu što je učinio za dobrobit župe i zamolio sve župljane da novog župnika prime kao i sve dosadašnje, a don Damjanu zaželio dobro zdravlje kako bi i u novoj župi nastavio ono što je radio u Studencima.

Uz prigodne darove od župnika su se oprostili i Ivan Petković-Karaja u ime crkvenog zbora i Radoslav Luburić-Krdža u ime HKUD-a Studenčica. Na kraju se s nekoliko riječi vjernicima obratio don Damjan koji je kazao da je radio samo ono što mu je bila dužnost, a kad je polazio s oltara prolomio se buran pljesak, a ni suze nisu bile rijetkost.

Članovi KUD-a Studenčica uručili su don Damjanu prigodnu sliku


Nakon svete mise prigodan program izveli su članovi HKUD-a Studenčica koje je osnovano na poticaj don Damjana i čiji je doprinos u radu društva nemjerljiv.

Koliko je u studenačkoj župi urađeno u ovih sedamnaest godina bilo bi teško nabrojiti pa ćemo spomenuti ono najvažnije.Posebnu pozornost don Damjan je obraćao mladima koji su danas svugdje u svijetu na velikim iskušenjima. Još 1994.godine pokrenuo je mandolinski orkestar „Zlatno srce“ koji od 2001.godine djeluje pri HKUD Studenčica. Inzistirao je da se mladi uključuju u ministrante, pjevače i svirače tako da ih je oko tri stotine uključeno u crkveni zbor (mali i veliki), mandolinski orkestar, HKUD… Nakon pet godina njegova pastoralnog rada 1998.godine završen je, možemo slobodno reći, monumentalni spomenik žrtvama 2.svjetskog rata i poraća i žrtvama Domovinskog rata.


Uz spomenik se nalazi i svećenička grobnica u kojoj odmaraju kosti dvojice studenačkih župnika don Jure Vrdoljaka i msgr. don Andrije Majića, te trojice svećenika iz studenačke župe don Zdravka Petkovića, don Vinka Brkića i don Mate Šimovića. Iste te godine u povodu 90-te godišnjice župe biskup mostarsko-duvanjski msgr.dr.Ratko Perić župnu je crkvu u Studencima uzdigao u rang Svetišta srca Isusova na biskupijskoj razini.

Uz stalno uređenje crkvenog dvorišta i župne kuće započeo je i završio gradnju filijalne crkve svetih Joakima i Ane u Zvirovićima, a Pastoralni centar, koji još nije završen, stavljen je u funkciju.

Crkva sv. Ane


Prošle je godine u povodu trostrukog jubileja, 100.godina župe, 70.godina izgradnje župne crkve i 10.godina uspostave Svetišta iznad crkve podignut jubilejski križ i još puno toga…

radioljubuski.ba

Post je objavljen 08.09.2009. u 08:34 sati.