Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Potrebna revizija strategije u Afganistanu

Zapovjednik američkih snaga i snaga NATO-a u Afganistanu pozvao je u ponedjeljak u svom dugoočekivanom izvješću na reviziju strategije međunarodnih snaga za borbu protiv talibana i rekao da je situacija u Afganistanu ozbiljna, javljaju svjetske novinske agencije.



"Situacija u Afganistanu je ozbiljna, ali uspjeh se može postići i on zahtijeva reviziju strategije, predanost i odlučnost kao i jačanje koordinacije napora", rekao je američki general Stanley McChrystal u priopćenju ISAF-a. McChrystal poslao je svoje izvješće o reviziji strategije u afganistanskom sukobu američkom vojnom zapovjedniku za regiju, generalu Davidu Petraeusu, kako bi ga on komentirao prije nego što ga dobiju na uvid američki ministar obrane Robert Gates i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, navodi se u priopćenju.

Dužnosnici nisu dali nikakve naznake u javnosti glede toga hoće li McChrystal tražiti još dodatnih vojnika za provedbu svoje nove strategije za vođenje rata u Afganistanu, kojeg američki predsjednik smatra svojim glavnim vanjskopolitičkim prioritetom.

McChrystal radi na reviziji strategije otkako ga je Obama postavio za zapovjednika američkih snaga i snaga NATO-a u Afganistanu u lipnju. Vojnici dužnosnici kažu da će njegova revizija postaviti temelje za odluku o veličini snaga koja bi mogla biti donesena u roku od nekoliko tjedana. Također se očekuje da će njegova revizija predložiti koncentriranje snaga u gušće naseljenim područjima i jačanje napora za obuku afganistanskih vojnika i policajaca.

Ovo izvješće dolazi u vrijeme dok se Afganistan nalazi u političkom limbu. Još se ne zna ishod predsjedničkih izbora održanih 20. kolovoza. Novi rezultati trebali bi biti objavljeni kasnije u ponedjeljak.

Post je objavljen 01.09.2009. u 09:43 sati.