Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Obrali smo bostan


Vlada nam spakirala po hitnom postupku nove poreze i namete te zajedno sa Saborom odjurila na odmor dok smo mi, kako bi rekli Bosanci, obrali bostan. Iako je riječ bostan zajednički naziv za lubenice i dinje, odnosno vrt u kojem one rastu, ova fraza znači nastradati, nadrljati. I sada što je tu je pa ću se malo vratiti svojoj omiljenoj temi te ovaj post posvetiti samo jednom dijelu bostana a to su dinje za koje kažu da ih treba puno jesti kada smo ljuti, bijesni i nervozni jer imaju umirujuće djelovanje.U zadnje vrijeme je jako često na mom jelovniku.

Image and video hosting by TinyPic

Dinja ili Cucumis melo je jednogodišnja zeljasta. puzajuća biljka iz porodice bundeva kojoj još osim bundeva pripadaju krastavci i tikvice. Zbog toga se smatra povrćem a zbog velike količine šećera smatra se i voćem. Dinje se vežu za toplije krajeve jer za njihov rast treba jako puno topline iako se danas uzgajaju i u staklenicima na svim zemljopisnim širinama. Uzgojene su mnoge vrste dinja a kod nas su najpoznatije žute dinje - rebrače i mrežaste - muškatne dinje.

Image and video hosting by TinyPic
Slabo je poznato da je dinja i ljekovita jer sadrži tvari koje sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka koji su uzrok moždanog i srčanog udara, zatim pospješuje bolji rad bubrega i jetre, a ublažuje i bol kod opeklina i nagnječenja. Ljekovite su i sjemenke naročito za probavne organe.

Najčešće se jedu u voćnim salatama i kao desertno voće, ali se koriste i za pripremu pekmeza, sladoleda i raznih drugih oblizeka. Ništa mi nije finije od kombinacije dinje i pršuta a kako sada stvari stoje izgleda da svi mi možemo zaboraviti na pršut pa zato uživajmo u okusu i mirisu dinja jer je upravo sada njihova sezona a i jeftine su. Osim toga ima nisku energetsku vrijednost, 100 grama dinje ima samo 34 kcal te 91 gram vode tako da je idealna hrana za vruće ljetne dane. Ako vam uzmanjka ideja kako ju pripremiti, predlažem da napravite frape od dinje i svježeg sira. Evo kako, potrebno je:

300 gr očišćene i rashlađene dine
50 gr svježeg kravljeg sira
1 žlica limunovog soka
100 ml hladnog mlijeka, vanili šećer
100 ml slatkog vrhnja za šlag

Očišćenu dinju, svježi sir, mlijeko, vanil šećer i limunov sok izmiksamo. Zatim lagano umiješamo vrhnje za šlag, serviramo u visokim čašama i uživamo u ovom hladnom frapeu. Isprobajte pa mi javite utiske.


Post je objavljen 05.08.2009. u 22:58 sati.