Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Treći put: Ivu Sanadera za predsjednika RH!

Stvari se zahuktavaju. Imenovanjem Andrije Hebranga mlađeg kao kandidata za predsjednika, HDZ je učinio - ovaj put, neočekivano - isto ono, što i na predsjedničkim izborima 2005. i izborima za gradonačelnika Zagreba ove godine: unaprijed su se predali, imenujući kandidata koji nema nikakve šanse.

I don't need sexHebrang je kandidat dijela partijske nemenklature i ekstremne desnice, ali ljudi ga mrze, uključujući većinu glasača HDZ-a. Stvar naime nije u njegovim konkretnim političkim stavovima, konfuziji i baljezganju (od uvrijeđenog napuštanja HDZ-a 1998., pa onda skrušenog povratka, divljenja Iviću Pašaliću pa onda pljuvanja po njemu...), nego u nečem osnovnijem: on, naprosto, mrzi ljude, a osobito one "male" ljude, koje smatra nevrijednom bagrom, a koji, avaj, čine većinu biračkoga tijela.

Pisao sam već o tome, kako mi je odlično ostao u sjećanju Andrija Hebrang mlađi iz doba kad je bio dugogodišnji ministar zdravstva u Tuđmanovom režimu. Govorio je kako su potrebni rezovi u zdravstvu, kako se moraju reducirati neka iz socijalizma nasljeđena prava jer je eto rat i nevolja i moramo štedjeti. I moglo se o tome diskutirati, bilo je osnova (iako, bitan je bio interes liječnika da otvore privatne ordinacije uz plaću koju dobivaju), ali važan je bio govor tijela, kao i danas: Hebrang je naprosto uživao, da šljamu naviklom na besplatno liječenje kaže da od toga nema ništa, i da mogu fino krepati kad obole, što se njega tiče.

Mrzi ljude, osobito običnu raju - to je kažem utisak, koji dobivam svaki put kad ga vidim govoriti o bilo čemu - a to je PMSM (Po Mom Skromnom Mišljenju) i utisak, koji dobiva većina ljudi, makar to ne znali sasvim jasno artikulirrati. I zato nema nikakve šanse. Proći će kao Mate Granić 2000. g.

Adam Sanader i Eva KosorEh, ali sve je to jedna velika igra, gdje je isturanje Hebranga samo žrtva pješaka (ili ajde, recimo konja), da se dobije partija. Mesić najavljuje "treći put" - ali s kim će!? S druge strane, "ljevica" bi se kao nešto ujedinjavala, ali su hitro svaki svojeg kandidata za predsjednika istakli, umjesto da IDS i HNS jasno kažu, da će podržati SDP-ovog kandidata, koji evidentno jedino ima šanse. Dakle - opet se neslogom trude izgubiti izbore, kao i 2007.. S Hebrangom, doduše, to će stvarno biti teško. Protiv njega bi i Ivan Ninić bio favorit.

No, tko je taj dokazani antifašist, kojeg bi Stipe Mesić priznao za svojeg nasljednika? Evo ga, sunča se i ceri nam se svima! I gle, medo hop, kad se najesen pojavi Adam Sanader kao kandidat "Trećeg puta", nasuprot omrznutom Andriji Hebrangu junioru i drvenom kako-se-ono-zvaše Josipoviću iz SDP-a! Dobiva u prvom krugu! I tako će se nastaviti jedno divno prijateljstvo...

Post je objavljen 30.07.2009. u 23:16 sati.