Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

RETARDANT I SABORSKI KRIZNI PORAZ


U ponedjeljak 27. srpnja oko 16 sati, prije odlaska na odmor, otišao sam na zagrebački Gornji grad u posjet kolegi kod Sv. Marka. I baš mi je drago da sam tamo vidio nešto što mi uopće nije drago i što bi najbolje bilo da nitko nije vidio odnosno da ne postoji. Naime, u tijeku je bila saborska rasprava o proračunu, tj. o njegovu tzv. REBALANSU (što bi Malnarov Jajan nazvao jedinim pravim premda za većinu neprikladnim izrazom! – svim "pobožnim ušima" ispričavam se na asocijaciji).

Budući da je bilo prijavljeno mnogo diskutanata – a tu također repličari, pa ispravitelji netočnog navoda, pa... ružno rečeno razni tzv. oporbeni mlatitelji prazne slame (i dobre love i isprazne slave), predviđalo se da bi zasjedanje moglo potrajati čak do dva sitnonoćna sata sljedećeg dana. A kako je u saborskim klupama mnogo onih koji kući odnosno u hotel ne idu vlastitim ili gradskim prijevozom ili taksijem, nego koriste, tj. iskorištavaju saborske automobile, na Trgu Sv. Marka i u ulicama oko njega vidio sam mnogo velikih crnih limuzina (čini mi se da su većina A6 ili A8!), a ima i drugih... (dobro, "nije beg cicija"...).

Ali, što je najzanimljivije – eh, tu sam se zamislio! – gotovo svi vozači bili su u automobilima (jer je vani bilo +38 C) a automobili su imali uključene motore kako bi "mrcine" bile stalno klimatizirane (ne samo radi vozača, nego u prvom redu radi "uvažene gospode"). Dakle, čista je i jednostavna matematika koliko goriva "spale" dnevno ti jaki automobili, koliko proračunskog novca iziđe kroz auspuh, dok se istodobno zagađuje i zagrijava okoliš! I to – gle apsurda! – u isto vrijeme dok se zastupnici u saborskim klupama znoje (sumnjam, jer je i taj prostor klimatiziran!) i naprežu mozgove (možda?) kako uštedjeti – kome i koliko (od)uzeti da bi golemi državni aparat (kako upozorava MMF, kojega neki zazivaju kao "spasitelja" – a samo naivci ne znaju da novčarski lobi nikada nikoga ne spašava osim sebe!) – mogli bismo ga nazvati "demokratski tyranosaurus" – mogao funkcionirati kao jama bezdanka!

Bio sam 2003. godine u Berlinu pored Reichstaga (i u njemu, nakon što smo razgledali zgradu njihove vlade), ali nigdje nije bilo vidjeti automobile s uključenim motorima... A kod nas – zar je nemoguće riješiti taj problem ili se toga nitko nije sjetio ili se to ne smatra uopće problemom?! K tome – ista je stvar zimi, samo što je umjesto klime uključeno grijanje! I tako danima, mjesecima, godinama...! A Sabor i Vlada, oprostite na izrazu, trkeljaju o štednji... E pa – iskrene čestitke, gospodo i drugovi!

Nakon one već pomalo zaboravljene bolne kornatske tragedije, a sada sramne HŽ-nesreće u Kaštelima, kako istraga teče možda će se uskoro pričati i o tragičnom "eruptivnom" iskliznuću hrvatskog saborskog vlaka. Naime, kao što je nekima već sada jasno možda se ubrzo svi suoče s činjenicom da kozmetička rješenja nisu etička. Odnosno, da će tzv. krizni porez biti običan poraz. Jer dobro uhljebljeni i osigurani zastupnici sebi ništa nisu oduzeli (jesu li smanjene saborske plaće? jesu li ukinute nepravedne saborske mirovine za mnoge beskorisne sirovine? jesu li smanjeni izdatci za diplomatsku antihrvatsku promičbu? je li smanjen broj tzv. savjetnika i beskorisnih nedjelatnika na Pantovčaku, čije je daljnje postojanje u ovakvom obliku također upitno? jesu li... ima "prikoviše toga... oprosti mi pape...") - a sirotinji je nametnut harač!

Zato se bojim da će to biti običan "rebalans u zdrav mozak" i da će narod - koji opće nije retardiran, premda ga takvim smatraju mnogi podvaljivači - požaliti što, umjesto HŽ-tračnica, nisu saborske klupe zabunom premazane RETARDANTOM!


Post je objavljen 29.07.2009. u 23:59 sati.