Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Pivski 'red, lite and blue' summit

Danas će navečer na travnjaku ispred Ovalnog ureda Bijele kuće pivo popiti predsjednik Sjedinjenih Država, jedan policajac iz Cambridgea u Massachusettsu i jedan profesor povijesti s Harvarda.

Riječ je o jednom od neobičnijih događaja iz povijesti američkih predsjednika: Barack Obama je u Bijelu kuću pozvao svog prijatelja, povjesničara Henryja Louisa Gatesa – jednog od najprominentnijih američkih intelektualaca afričkog podrijetla – te policajca Jamesa Crowleya, bijelca, koji je Gatesa prije desetak dana uhitio u vlastitom domu, zbog remećenja javnog mira.

Kako smo već izvijestili, policajac je mislio da je možda po srijedi provala. U incidentu su izmijenjene, očito, teške riječi, a mediji su incident stavili u kontekst američke povijesti koja je opterećena rasizmom, pogotovo od strane policije u odnosu na crnce.

Predsjednik Obama je prije tjedan dana rekao da je 'policija postupila glupo' jer je uhitila čovjeka poznije dobi u vlastitom stanu, da je to u skladu s trendom da se policija oštrije i nepravednije odnosi prema manjinama, te da ih i danas često tretira kao da su svi bez razlike kriminalci. No, kasnije – kada se ustanovilo da se incident teško može kvalificirati kao primjer golog rasizma - predsjednik je kontaktirao i policajca, koji tvrdi da nije neispravno postupio jer je Gates na njega vikao i prijetio mu.

Na kraju, sve je završilo na pozivu na pivo.

Predsjednik Obama pit će večeras Bud Light, povjesničar Gates pivo Red Stripe, a policijski narednik Crowley - pivo Blue Moon. 'Ili je na djelu Obamin poslovičan smisao za pluralizam, ili se pak ova trojica čak nisu mogla dogovoriti niti to što će zajedno popiti' – primjećuje komentator tv-mreže ABC.

On dodaje da svako od ta tri piva može biti izvor nove kontroverze.

Pivo Blue Moon – omiljeno pivo policijskog narednika Jamesa Crowleya - proizvodi korporacija koja je desetljećima bila u vlasništvu obitelji Coors, mega-donatora Republikanske stranke, čije je pivo zbog toga desetljećima bojkotirala najveće sindikalna unija u SAD, AFL-CIO.

Gatesovo pivo Red Stripe je pivo strane proizvodnje. U Bijeloj kući se, u pravilu, još od administracije Lyndona Johnsona, služe samo američka piva.

Pivo Budweiser, za koje se odlučio predsjednik Obama, tehnički nije više američko pivo, nakon što ga je prošle godine 'preuzela' belgijsko-brazilska korporacija InBev, koja proizvodi i popularnu Stellu Artois.

Predstavnik za tisak korporacije MillerCoors koja proizvodi pivo Blue Moon izjavio je povodom 'pivskog summita': 'Svi znaju da ljudi često sjednu zajedno uz pivo kako bi riješili nesporazume i sukobe raznih vrsta. Drago nam je da je to istina i danas, u ovom slučaju, te da je naše pivo jedno od izabranih.'

Televizijski stručnjak za pivo Matt Simpson, poznat i kao Beer Sommelier, zgrožen je međutim 'običnošću' sva tri piva – kaže da niti jedno od njih nema 'izrazitu dubinu'.

ABC je pitao barmana u omiljenom pubu policajca Jamesa Crowleya koje bi on pivo naručio da ga pozovu u Bijelu kuću.

'Najskuplje koje postoji' – glasio je barmanov odgovor.


Post je objavljen 30.07.2009. u 01:46 sati.