Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/branitelj

Marketing

Iz ženskog ugla !

Evo drage moje sestre i prijateljice, pogled na jednu aktuelnu temu iz ženskog ugla. To je tema 'Umjetne oplodnje', tako da ova priča ne bude jednostrana, odnosno da to ne bude samo iz ugla jednog muškog "šovinista".
Vjerujte mi, a mislim da se i slažete samnom, ovaj stav dijeli i veći dio ženske populacije od samo jedne potpisnice ovog teksta.


< // >

„Odjevena je snagom i dostojanstvom,
Pa se smije danu budućem“
( Mudre izreke,31,25 )

Drage moje žene upravo ovim riječima želim s vama podijeliti viđenje današnje situacije u svijetu i društvu, situacije koja se direktno odnosi na nas, žene.
Zašto sam počela s ovim citatom ?
Možete pomisliti da ne shvaćam težinu situacije ?
Zar ovdje ima mjesta za smijeh?
Ne, ovdje i sada, ima mjesta najprije za snagu istine i dostojanstveno svjedočenje.

Počet ću sa istinom. Što je istina?

Gledamo TV, slušamo radio, čitamo dnevni i ini tisak i obasuti smo mnogim, tobože, znanstvenim istinama. Upozoravaju nas da smo ( mi žene ) u neravnopravnom položaju, ne možemo graditi karijeru, zatvoreni smo u kuće s brojnom djecom, u najmanju ruku mi smo ropkinje.
Slažem se kako smo zarobljene, ali od nametnutog mišljenja u medijima, zatvorene smo u svoja četiri zida jer ne dopuštaju da se čuje i naš glas. Čovjek nikako da se nauči pameti, pokušao je prirodu podjarmiti svom interesu tako umjesto da mu je priroda suradnik ona postaje neprijatelj, uništava ga.

Da se možeš vratiti čovječe, znanstveniče, bi li u svom ophođenju s prirodom nešto promijenio? Što sada činiš sam sa sobom ? Nemoj nakon nekog vremena postaviti to isto pitanje? Bol, teška riječ koja stvara težinu na srcu. Svatko ima svoju bol, svatko je nosi na svoj način.
Prozivaju nas kako ne razumijemo bol roditelja ( a po novom zakonu i svih ljudi, pojedinaca, partnera i što ti ja znam kako se još mogu zvati svi mogući parovi ) koji ne mogu imati djecu. Točno, ja je osobno ne mogu živjeti kao oni, mogu je samo pokušati razumjeti. Ali, zar je ta bol toliko velik razlog da potonem u sebičnosti, jer pri tome mislim samo na svoju bol, ne mislim na bol tog djeteta kojem će biti oduzeto pravo da sazna tko mu je biološki otac u 18. godini, zar ne bih trebala misliti na bol tog mog djeteta kad u svojim osjetljivim, mladenačkim godinama upozna djevojku koja mu može biti polusestra.

Zar me nimalo neće taknuti bol ostale moje djece koja će biti bačena jer nisu zadovoljila ili su jednostavno višak. Zar možemo tada reći kako bismo bili dobri roditelji i kako svom djetetu želimo najbolje, zapitajmo se, djetetu ili sebi? Znam da je današnje društvo, društvo proizvodnje, izgleda da koliko proizvodiš toliko i živiš, ali zar je dijete proizvod ?

Drage žene, vi koje želite biti majke, a ne možete ne dopustite da se od vas prave proizvodni pogoni. Svoju ljubav, nesebično darivanje, emocionalnu snagu, ustrajnost ,sve ono što je toliko svojstveno ženama ostvarite nesebičnim darivanjem majčinstva tolikoj ostavljenoj i napuštenoj djeci.

Jer:
„ Ljubav je velikodušna,
Dobrostiva je ljubav
Ne traži svoje
Svemu se nada, sve podnosi“
( iz Hvalospjeva ljubavi kor.13 )

Zanimljivo kako se mediji često pozivaju na licemjerstvo, možda bi bilo dobro za promjenu da ukažu i na svoje licemjerstvo. Dijete „ napravljeno“ u epruveti nije više „hrpa stanica“ nego je dijete dok u isto vrijeme takvo dijete u majčinoj utrobi nije dijete nego je „hrpa stanica“. Zašto? Pa naravno, kako bi se inače opravdalo ubojstvo ( abortus ) djeteta.
Dragi moji zar to nije licemjerje? Izuzetno cijenim slobodu izbora i pravo da žena bira ono što je za nju najbolje, ali pri tom izbor mora biti jasno naznačen, ona mora znati što bira.
Zato različite dezinformacije koje kolaju našim medijima pogoduju određenim skupinama i trude se nametnuti takvo kolektivno mišljenje. Pa zar i to nije licemjerje, govorite o slobodi mišljenja, a u isto vrijeme nas osuđujete za naše mišljenje.

Prava djeteta ???

Veliko i odgovorno pitanje, kako smo ga samo uredili. Za svaku glupost dijete može zvati i tvrditi kako ga zlostavljaju, naravno pri tom se podrazumijeva da zna i može govoriti. A što je s onom djecom koja ne mogu govoriti jer im je oduzeto pravo da narastu i nauče govoriti?
Što reći o mogućnosti napredovanja žene u poslu, karijeri? Ona je prisiljena odreći se jednog dijela sebe ( bilo poslovnog, bilo majčinskog ) jer joj ovo društvo, koje se toliko brine o njoj, ne pruža šansu da se ostvari u svojoj komplementarnosti. Drage žene slušajte, promišljajte i same odlučujte, ne dozvolite da drugi misle i rade za vas, a u stvari protiv vas.

Srdačan pozdrav od Željane iz ženske udruge ili dijela udruga
koje medijima nisu tako zanimljive, a s obzirom na brojnost
kao i stavove koje zastupaju, odgovarajuća minutaža na
našoj javnoj televiziji bi bila više nego razumljiva !




< // >

Određujući kategoriju ovog posta,
izabrao sam Obitelj, Zdravlje i Ženski kutak.

Pokušao sam dodijeliti i Ljubav, jer ona najbolje izražava sve ono što želimo poručiti sa ovim tekstovima, i to ona iskonska, ljubav Kristova. Ali ne, tamo stoji Seks/ljubav. Dobro, nitko nema ništa protiv seksa, seks se na neki način provlači u pozadini svega ovoga. Ali zar ljubav nije kategorija za sebe, nije li ona ipak starija od seksa, višeznačna je i šire «primjenjiva», da upotrijebim taj, možda neprikladan izraz.

Za tvorca/administratora ovog bloga, seks, se očito jedino uz ljubav povezuje, pa sada sam mu skoro i zahvalan na tome, bilo bi lijepo da je to samo tako ili uvijek tako. Neću niti pokušati elaborirati dalekosežne poslijedice prihvaćanja ovakvog stava i ponašanja. Vjerujem da me zbog ove primjedbe neće ukinuti, a kada bi odijelio ove dvije kategorije, bio bih mu zahvalan na tome.




Post je objavljen 28.07.2009. u 08:00 sati.