Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusko-američko približavanje ne šteti Ukrajini

Ukrajina je slobodna sama birati svoje saveznike u čemu je Washington snažno podupire i uvjerava da rusko-američko zbližavanje neće biti na štetu Ukrajine, rekao je u utorak za posjeta Kijevu američki potpredsjednik Joe Biden, javile su agencije.



Biden je u glavnome gradu Ukrajine govorio na konferenciji za novinare s predsjednikom Viktorom Juščenkom koji je pak poručio da je najbolji put za jamstvo sigurnosti Ukrajine NATO savez.

"Oživljavanje odnosa s Rusijom", rekao je Biden, "uvjeravam vas, neće se provoditi nauštrb Ukrajine". Američki potpredsjednik je naglasio da SAD "ne priznaje nikome drugome pravo da Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji diktira u kakve će saveze stupati ili kakve će bilateralne odnose njegovati", prenijela je agencija Reuters. Po agenciji AFP Biden želi uvjeriti Kijev da poboljšanje rusko-američkih odnosa od početka srpnja kada je američki predsjednik Barack Obama posjetio Moskvu, neće naštetiti dobrim vezama SAD-a i Ukrajine.

Juščenko je pak poručio da je "nacionalna sigurnost jedno od glavnih pitanja" i da "teritorijalna cjelovitost, suverenitet, slobode ovise o dobrim odnosima sa susjedima", pri čemu je mislio na Rusiju.

"Najbolji odgovor je euroatlantski instrument", rekao je Juščenko o NATO-u.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova iz Moskve je poručio u utorak da Rusija ne želi "monopolizirati" odnose sa zemljama koje su bile u sastavu nekadašnjega Sovjetskog Saveza, ali da "pozorno" prati Bidenov posjet Ukrajini i Gruziji. Izbor partnera za međunarodnu suradnju ovisi o suverenoj volji samih država, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.

"Važno je da sve bude transparentno, bez dvostruke igre i da ne bude na štetu interesa drugih", rekao je Nesterenko no dodao je da Bidenova odluka da posjeti upravo Ukrajinu i Gruziju te upravo u ovo vrijeme nije "slučajna".

Rusija se protivi širenju NATO-a do samih granica Rusije i u tome vidi prijetnju vlastitoj sigurnosti, dok Ukrajina i Gruzija teže izmaknuti se utjecaju Rusije te se približiti Zapadu i ući u NATO. Biden će u srijedu posjetiti Gruziju, koja je u kolovozu 2008., silom pokušala pod svoj suverenitet vratiti odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju, na što je vojno intervenirala Rusija.

Post je objavljen 22.07.2009. u 09:41 sati.