Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Biden u posjetu Ukrajini

Bivši američki predsjednik Joe Biden doputovao je u ponedjeljak u Ukrajinu u nastojanju da uvjeri čelnike te zemlje kako Washington nije zaboravio tu bivšu sovjetsku republiku nakon nedavna posjeta američkog predsjednika Baracka Obame susjednoj Rusiji.

No promatrači ocjenjuju da će Biden zateći zemlju manje zainteresiranu za odnos sa SAD-om i NATO-om, a više zaokupljenu vlastitim unutarnjim problemima, zbog paralizirajućih domaćih političkih problema i duboke ekonomske krize.

Zbog Bidenova posjeta Kijevu, većina ulica toga grada je blokirana. Obični stanovnici Ukrajine uglavnom su ravnodušni prema dolasku zamjenika američkog predsjednika, a novine o njegovu dolasku slabo izvješćuju. Bidenov posjet uslijedio je dva tjedna nakon Obamina sastanka u Moskvi s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

"Ovo je neka vrsta Bidenova putovanja koje predstavlja ravnotežu Obaminu putovanju Moskvi, no ta je ravnoteža potpuno drukčija nego što je bila ona tijekom Busheve administracije", ocijenio je jedan britanski analitičar, skrenuvši pozornost na činjenicu da "balansirajuće putovanje obavlja zamjenik predsjednika, a ne predsjednik osobno".

"Za Ukrajinu je u ovome trenutku najvažnije američko jamstvo ukrajinske sigurnosti, odlučnost u provedbi buduće ukrajinsko-američke suradnje na području obrane i nastavak američke potpore ukrajinskom procesu ulaska u NATO", rekao je prošli tjedan Juščenkov glasnogovornik.

Post je objavljen 20.07.2009. u 17:09 sati.