Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Na putu prema doooooljeeeee...

Prvi potezi navodno nove vlade, na žalost ne ulijevaju nimalo povjerenja.

1.) Brzinski rebalans kojime se uštedjelo (mizernih) 780 milijuna kuna u odnosu na potrebnih 14.000 milijuna kuna (pišem ovako da bi vam bilo jasnije koliki je to nerazmjer) pokazuje da ni ova vlada nema snage ni „muda“ uhvatiti se u koštac sa samom srži problema. Iako se krenulo od samih sebe u rezanju troškova, što je dobar demagoški potez, nastavak ne donosi ništa dobra. Ukidaju se besplatni udžbenici (toliko o zemlji znanja) u vrijednosti 300 milijuna kuna, ali se zato isplaćuje regres za sve koji žive na državnim jaslama koji će nas doći 400 milijuna kuna. Ako nemamo za obrazovanje, imamo za plandovanje.

2.) Najave za drugi rebalans su već nešto konkretnije, ali udaraju opet u potpuno pogrešnu metu. Rezanje mirovina od 2000kn na dalje po principu za svakih 500kn 1% više pa tako do 10, te odustajanje od usklađivanja mirovina na nekih godinu dana. Plaće zaposlenih na državnim jaslama se opet ne diraju, kao da su to svete krave. U principu, visina tih plaća i nije toliko upitna koliko masa tih plaća. Laički govoreno, previše je ljudi koji primaju plaću iz proračuna, no o otme da se reže broj zaposlenih nema ni spomena.

3.) Donošenje zakona o umjetnoj oplodnji smišljena je akcija HDZ-a zamućivanja vode kako se od sekundarnih problema (parovima koji ne mogu začeti prirodnim putem sigurno je ovo najvažniji problem) ne bi vidjelo što se stvarno dešava, a dešava se pravi potop i daljnje sumanuto trošenje kao da smo pijani milijarderi.

Od pelješkog mosta se ne odustaje čak i kad nema novaca, HŽ koji je najveći državni gubitaš isplaćuje stotine managerskih plaća i sve je kao po zakonu jer je sve to definirano kolektivnim ugovorima (tko je rekao da su ti ugovori sveta pisma?), HEP je kupio 2/3 godišnjih potreba za strujom najskuplje struje ikad da bi ju sad prodavao po 50% - 75% nižoj cijeni i tako gomilao gubitke. Nitko i ne pomišlja ozbiljno da se pod hitno ukine 300 od 400 i nešto općina. (Znate li da Hrvatska ima približno isti broj općina kao i Velika Britanija koja je 10× veća od Hrvatske?) No zato su naredili da se managerima državnih firmi i to mahom onih koje posluju pozitivno, skreše plaća. Kruha i igara, kako bi rekli stari rimljani.

Sve ovo govori nam da ovom zemljom nitko ne vlada već se sve odvija stihijski dok se bačva ne razbije o kakav kamen na dnu provalije. U svemu tome svesrdno asistiraju sindikati koji samo tupe kako se kolektivni ugovori moraju poštovati (doduše, imaju pravo dokle god država ne odustane od pelješkog mosta i sličnih investicija te ne krene ozbiljno rješavati probleme) te opozicija koja se sad kao udružila u nekakvu predizbornu koaliciju obećavajući da će oni biti drukčiji. Znate li da je ta ista opozicija prije samo koji dan bez glasa protiv podržala Šeksovo kadroviranje sudaca u DSV bez da su i jednog slova zucnuli? Zar od takve opozicije možemo očekivati nešto drukčije nego do sad?


Post je objavljen 18.07.2009. u 13:43 sati.