Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik Mesić uručio odličje Robertu Bradtkeu

Predsjedmik Stjepan Mesić primio je u utorak u oproštajni posjet američkog veleposlanika Roberta Bradtkea i uručio mu visoko hrvatsko odličje "Red kneza Trpimira s ogrlicom" za izniman doprinos izgradnji i jačanju hrvatsko-američkih odnosa.



"Zbog nesebična zalaganja za promicanje dobrih odnosa između SAD-a i Hrvatske, a slijedom toga i za jačanje naših odnosa sa zemljama NATO-a i EU-a, dodjeljujem vam visoko hrvatsko odličje", rekao je predsjednik Mesić.
Istaknuo je da je veleposlanik Bradtke odigrao "veliku ulogu u diplomatskom zboru u RH kako bi i ostali ambasadori prihvatili naše stavove", jer, kako je kazao, "Hrvatska se drži načela".

"I drugi su to prepoznali, ali vi ste bili prvi", kazao je hrvatski predsjednik koji opetovano ponavlja da se "posebice male zemlje moraju zauzimati za načela ako žele biti vjerodostojne". Predsjednik Mesić je potom kazao da je Bradtke sjajno tumačio politiku SAD-a, ali i vrlo korektno prenosio hrvatske stavove američkoj administraciji. Ocijenio je, također, da je Bradtke puno učinio na popuštanju napetosti koje su se povremeno znale pojavljivati u međusobnim odnosima.

"Bilo je poučno naći se s Vama. Voljeli smo s Vama raditi", zaključio je Mesić.

Bradtke je zahvalio Mesiću na odličju i poručio da će Hrvatska u njemu uvijek imati prijatelja. Kazao je da su odnosi SAD-a i Hrvatske dobri, ali da to ne ovisi samo o njemu.

"Mijenjaju se premijeri i predsjednici, ali naši će odnosi uvijek biti dobri jer se temelje na zajedničkim interesima i vrijednostima", rekao je Bradtke.

Dvije zemlje, kako je rekao, povezuje zajednička predanost demokraciji, vladavini prava i stabilnosti ovog dijela Europe. Veleposlanik Bradtke predao je vjerodajnice predsjedniku Mesiću 7. srpnja 2006. godine. Od srpnja 2004., Bradtke je kao profesionalni diplomat bio glavni zamjenik pomoćnika državne tajnice za europska i euroazijska pitanja.

Post je objavljen 14.07.2009. u 15:02 sati.