Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mađarska će pomoći za EU kao što je i za NATO

Mađarski premijer Gordon Bajnai obećao je u petak u Dubrovniku pomoć Mađarske Hrvatskoj u nastavku pristupnih pregovora s EU-om, kao što je Budimpešta pomagala i u pristupanju Hrvatske NATO-u.



"Bili smo stjegonoše ulaska Hrvatske u NATO i to želimo biti i u vašem priključenju EU-u", rekao je Bajnai nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor na marginama Croatia Summita 2009. Mađarska je bila kontakt zemlja koja je pomagala Hrvatskoj u provedbi reformi potrebnih za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu. Hrvatska je punopravna članica NATO-a postala u travnju ove godine. Kosor je izjavila da će posao oko pristupnih pregovora Hrvatska dovršiti do kraja ove godine, bez obzira na slovensku blokadu i Bajnaia zamolila da pomogne u njezinu uklanjanju.

"Uvjerena sam da ćemo posao dovršiti do kraja godine", istaknula je premijerka Kosor. Dvoje premijera razgovarali su i o suradnji naftnih tvrtki INE I MOL-a koja je, rekao je Bajnai, vitalna za obje zemlje i dogovorili skoro održavanje redovite zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade. I Kosor i Bajnai dužnost su preuzeli nedavno, nakon ostavki njihovih prethodnika Ive Sanadera i Ferenza Gyurczanya u vrijeme kada su obje zemlje teško pogođene gospodarskom krizom.

Post je objavljen 14.07.2009. u 14:52 sati.