Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Radionica potpore Afganistanu u Bruxellesu

Bruxelles - u zajedničkoj organizaciji Višeg obora za planiranje za slučaj civilnih izvanrednih stanja (Senior Civil Emergency Planning Committee, SCEPC) i Skupine za političku koordinaciju (Policy Coordination Group, PCG) u sjedištu NATO-a u Bruxellesu održana je 01. i 02. srpnja 2009. godine radionica potpore Afganistanu u okviru NATO mehanizma planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja.



Podloga za organizaciju spomenute radionice je NATO-ov Program treninga i vježbi za period od 2009. do 2013. godine po pitanju planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja. Prema navedenom Programu treninga i vježbi održala se godišnja radionica s fokusom na Afganistan. Na radionici su prisustvovali stalni predstavnici u SCEPC-u i PCG-u; civilni stručnjaci iz zemalja članica NATO-a i partnerskih država; članovi NATO tijela i skupina; NATO međunarodno vojno osoblje; predstavnici afganistanskih institucija; te međunarodne organizacije i međunarodne nevladine organizacije. Rad se odvijao u plenarnom dijelu te radu u tri radne grupe.

Temeljni dokumenti na kojima je bio baziran rad na radionici su: Afganistanska nacionalna razvojna strategija i Afganistanski Compact; Program NATO-a za suradnju s Afganistanom; Strateška vizija ISAF-a i Deklaracija o Afganistanu s ovogodišnjeg NATO Summita; Afganistanski nacionalni plan postupanja kod katastrofa i velikih nesreća.
Svrha radionice je bila da se prepoznaju zahtjevi i potrebe, kako bi okupljeni eksperti kroz NATO mehanizam planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja u sinergiji s nacionalnim i međunarodnim civilnim stručnjacima, odgovorili na iste te ukazali na preporuke kako realizirati civilnu potporu Afganistanu.
Posebni ciljevi radionice su bili:
• Osigurati uvid u civilne mogućnosti, uključujući i potporu kroz mehanizam planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja, potpore Afganistanu (kako za NATO misiju ISAF tako i za Vladu Afganistana)
• Produbiti i proširiti znanje o značajnijoj civilnoj potpori međunarodne zajednice osigurane Afganistanu
• Identificirati ključne mogućnosti NATO mehanizma planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja kako bi se pomoglo ostvariti potrebe ISAF-a i afganistanskih vlasti.


Tijekom rada na radionici razvijene su i polučene preporuke za potporu kroz mehanizam planiranja za slučaj civilnih izvanrednih stanja kako za ISAF tako i za Vladu Afganistana, unutar realnih i dostupnih mogućnosti.



Robert Mikac


Post je objavljen 30.06.2009. u 15:44 sati.